VUČIĆ I ĐINPING DOGOVARAJU VOJNU SARADNJU: Kinezi i Srbi prave rakete tomahavk

Autor:

Vesti

17.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinezi bi uskoro mogli da isporuče Srbiji dron koji nosi laserske bombe, borbena vozila i raketne sisteme (pogledajte okvir), a prema saznanjima Srpskog telegrafa, dve zemlje bi zajedno proizvodile i veiši rakete zemlja-zemlja, tačnije model WS-3A, koje s preciznošću pogađaju ciljeve do 300 kilometara i u stanju su da krstare kao američki tomahavk.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić stigao u Kinu

Pregovori oko ovog arsenala krunisani su posetom predsednika Aleksandra Vučića Kini, koji je gost predsednika Si Đinpinga sve do 19. septembra, kada se očekuje da u zemlju donese oko tri milijarde evra investicija.

MOĆNI ARSENAL

Da ćemo prvi put kupiti naoružane bespilotne letelice za vojsku, i to do kraja godine, potvrdio je Vučić uoči posete Kini iako nije precizirao o kakvim letelicama je reč.

Nagoveštaj šta Srbija sve može da dobije od naoružanja dao je ministar odbrane Aleksandar Vulin kada je u julu ove godine obišao dve kineske kompanije namenske industrije AVIC i CASIC, koje se bave razvojem i proizvodnjom aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i PVO sistema.

5 puta dosad razgovarali Vučić i kineski predsednik Si Đinping

- Akcenat je na PVO sistema, a Kina nam nudi dve opcije, sisteme srednjeg i malog dometa FM-3.000 i FK-3. Tu su još i oklopna vozila, od patrolnih preko velikih transportnih točkaša do tenka MNT-2000, naoružanog moćnim topom kalibra 125 mm - kažu naši sagovornici.

Šta Vučić donosi iz Kine

RepublikaFoto: Tanjug/AP

* 3 milijarde evra investicija

* 1 milijardu dolara vredan ugovor sa kompanijom "Šandong Linglong" za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu

* 10 drugih sporazuma koji će biti vezani za infrastrukturne projekte, saobraćaj, industriju, kao i ugovor za obilaznicu oko Beograda, gradnju deonice Koridora 11 Preljina-Požega...

* 200 miliona dolara godišnje vredan dogovor o izvozu vina

ISTO KAO AMERI

Potpukovnik u penziji Ljuban Karan kaže da su Kinezi potpuno usavršili proizvodnju bespilotnih letelica - dronova, u čemu je donedavno dominirala američka tehnologija.

- Nivo kvaliteta je skoro isti, s tim to su kineski duplo jeftiniji. Tako je ova kupovina dobar posao. Prilikom nezakonitog hapšenja Marka Đurića na Kosovu dronovi NATO lansirani iz baze u Tuzli pratili su aktivnosti VS jer su očekivali refleksne i nepromišljene akcije. Sada ćemo i mi imati mogućnost izviđanja, pa i dejstva iz vazduha, a da ne reskiramo živote pilota i skupe lovce - smatra Karan.

Dronovi koje Kina nudi Srbiji

- Pterosaur 1
- Pterodaktil 1 (ving lung I)
- izvozna rui jing, koju je razvila firma "Norinko" i ima i naziv Sky Saker
- derivati pterodaktila 1 sa oznakama WJ-1 i GJ-1
- značajno unapređeni ving lung II (ima maksimalnu brzinu 370 km/h, nosi naoružanje na šest potkrilnih nosača, a u arsenalu se nalaze različiti asortiman ubojnih sredstava, među kojima su i malogabaritne laserski vođene bombe LS-6 mase 50 kg, laserski vođene bombe YZ-212, protivpešadijske bombe YZ-102A, rakete vazduh-zemlja BA-7 i AR-1, protivoklopne rakete HJ-10)

Glavni i odgovorni urednik vazduhoplovnog portala Tango Six Petar Vojinović navodi da je predsednik Srbije kandidovao temu naoružanih bespilotnih letelica još 29. jula, kada je rekao da država planira vojsci da nabavi ovu vrstu dronova.

- Srbija preko Vojnotehničkog instituta trenutno razvija neke tipove bespilotnih letelica. Pojedine u perspektivi mogu biti naoružane, ali je ovo očigledno namera da se kupi nov, već razvijen i odmah operativan sistem. Tu dakle možemo primetiti dva motiva: hitnost u stavljanju ovakvih, naoružanih, sistema u upotrebu Vojske Srbije, kao i potrebu da se ubrza razvoj naših - zaključuje Vojinović.

MANČANG: MI PODRŽAVAMO VUČIĆA

Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang ocenio je da je važan svaki od 10 ugovora ili sporazuma koje srpska delegacija potpisuje u Kini tokom posete predsednika Aleksandra Vučića. Upitan kako Peking gleda na pregovore koji se vode u Briselu, Mančang je za RTS rekao:

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Li Mančang i Aleksandar Vučić

- Kina bi kao prijateljska zemlja Srbije bila veoma srećna kada bi između Beograda i Prištine došlo do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Mi podržavamo politiku Srbije koju vodi predsednik Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Velizor

17.09.2018 06:30

Kineski ambasador u Srbiji podrzava Vucica i nada se brzom resenju kosovskog problema

Jeca

17.09.2018 06:33

Ovakvu svetsku silu kao što je Kina treba uvek držati blizu. Nebrojeno puta su nam pružili podršku, to treba ceniti.

dragan

17.09.2018 06:38

Ova vojna saradnja deluje sjajno, kada se ovo ostvari imaćemo potpuno moderan vojni sistem

Petar

17.09.2018 06:51

To će biti velika stvar i čast za našu vojsku! Nije mala stvar kad imaš takvu podršku kakvu nam daje Kina!