POSLOVI VREDNI TRI MILIJARDE EVRA, NOVA RADNA MESTA U SRBIJI: Ovako će izgledati Vučićeva poseta Kini!

Autor: Republika

Vesti

15.09.2018

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje sutra u trodnevnu posetu Kini, gde će potpisati ugovore vredne više od tri milijarde evra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Krupnim koracima napred!

Sa Vučićem u Kinu putuje i više članova Vlade, a među njima ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, Zorana Mihajlović, ministarka građevine.

Poznata je podrška koju Srbija ima od Kine po pitanju Kosova, glas ove stalne članice Saveta bezbednosti UN za Srbiju je dragocen, ali će ovu posetu obeležiti jačanje ekonomske saradnje u vidu deset ugovora i sporazuma koji će potpisati dve strane.

Aleksandar Vučić i Si Đinping će u utorak potpisati 10 sporazuma koji se tiču industrije, infrastrukture, saobraćaja, a to u perspektivi znači nekoliko hiljada novih radnih mesta. Najznačajniji je svakako ugovor između RTB Bora i kompanije „Zinđin“, koju je Vlada Srbije izabrala na tenderu i koja bi u RTB trebalo da uloži 1,46 milijardi dolara.

Uz to, u planu je potpisivanje okvirnog sporazuma između Vlade i giganta u proizvodnji automobilskih guma „Šandong Linglong“, čija investicija bi trebalo da bude realizovana u Zrenjaninu, a vrednost posla je blizu milijardu evra.

U planu je i potpisivanje ugovora za obilaznicu oko Beograda, deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, gde su radovi već u toku, kao i gradnja deonice koridora 11 Preljina - Požega. Trebalo bi da bude potpisan i sporazum o carinama.

Poseta Kini biće prilika i da se ugovore novi poslovi jer će se Vučić sastati sa nekom od najuspešnijih kineskih privrednika.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao kako u ekonomskom tako i u političkom smislu.

- Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom. To je velika čast za našu zemlju. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom - rekao je Vučić za agencije, a preneo blic.rs.

On je istakao da je izuzetno srećan zbog toga, ali ne zato što je to čast lično zbog njega, već zbog naše zemlje jer će tokom posete biti potpisano deset veoma važnih aranžmana.

Ukazao je da je Srbija zbog ranijeg delovanja došla do 1,1 milijarde minusa u Boru, a da je sada pronađen strateški partner koji je najmoćnija fabrika.

- Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru kao što smo sa Železarom u Smederevu - naglasio je on.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti tokom posete i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

Foto: Tanjug/D. GOLL

- To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, od najznačajnih poseta koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta - naglasio je on.

Vučić će se tokom posete Pekingu odvojeno sastati sa Si Đinpingom i sa premijerom Kine Li Kećijangom. Inače, Vučić i Si su se do sada sastali četiri puta. Prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Godinu dana kasnije Si je bio u Beogradu. Godinu dana kasnije dvojica predsednika razgovarala su tokom inicijative „Pojas i put“, a zatim su se sreli i u Davosu. Vučić će u Pekingu obići Eksim banku, Benk of Čajna, Generalnu administraciju carine i Agenciju za razvoj međunarodne saradnje.

U Pekingu bi trebalo da budu vođeni razgovori o „Ikarbusu“ i mogućnosti da se i za ovu fabriku nađe strateški partner.

Takođe, u planu je da bude dogovoren izvoz vina u vrednosti od 200 miliona dolara godišnje. Biće potpisan i Memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading