MINISTARKA PODRŽAVA IZJAVU HANA: Evo kad sledi korekcija granica!

Autor: M. R. I.

Vesti

14.09.2018

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesar EU Johanes Han izjavio je da u okviru dijaloga Beograda i Prištine teritorijalna razmena ili korekcija granica nije isključena kao završni deo slagalice.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Slagalica se sklapa: Johanes Han

- Bilo koje rešenje mora da doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona i da obe strane budu svesne međunarodnih obaveza i zabrinutosti međunarodne zajednice. Verujem da je moguće da se rešenje spora ostvari do sredine 2019. godine - izjavio je u petak Han.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović za Srpski telegraf ocenjuje njegovu poruku pozitivnom.

- Briselski dijalog je okvir kroz koji Beograd i Priština, putem razgovora i pregovora podržanih i olakšanih, a i garantovanih učešćem visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, nastoje da se postignu dogovori u različitim oblastima, kao i da se sprovedu, što bi trebalo da garantuje EU i da dovedu do nekakvog održivog rešenja o normalizaciji odnosa. Jasno je da je održivost Briselskog sporazuma načeta nakon upornog odbijanja i nesposobnosti prištinske strane da ispuni svoje preuzete obaveze oko uspostavljanja ZSO. To je EU, očigledno, neuspešno garantovala da će se ostvariti do 4. avgusta, a tu su i nedavne albanske pretnje nasiljem tokom posete Vučića KiM, koji im je glavni sagovornik u briselskom dijalogu, pa je otuda pravo pitanje kako bilo ko može uopšte da unapred isplanira ishod dijaloga i zašto bi uopšte pregovarali pet godina ako se zna šta može, a šta ne može - upitala je Joksimovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Jadranka Joksimović: Niko ovde ne pominje prekrajanje granica silom, naravno da je silom neprihvatljivo

Prema rečima ministarke, rešenje će proizaći iz pregovora dve strane uz posredništvo EU i svaki dogovor koji je prihvatljiv za dve strane naravno da je legitiman scenario.

- Niko ovde ne pominje prekrajanje granica silom, naravno da je silom neprihvatljivo. Sve drugo što proizađe kao moguće kompromisno, a od obe strane podržano i sprovodivo rešenje, potpuno je u duhu i sa istorijskim diplomatskim pregovaračkim obrascem i sa postulatima međunarodnog prava. Da li će se do toga uopšte doći, to je drugo pitanje. Otuda komesar Han pokazuje zreo i promišljen stav jer poznaje region, okolnosti i iskreno želi neki dogovor, a nisam sigurna koliko to neki drugi u regionu žele - zaključuje Joksimovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading