Kolinda, Milo i Zaev nastavljaju PAVELIĆEV projekat: EVO KAKO RASTURAJU SRPSKU CRKVU

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

11.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projektu rasturanja Srpske pravoslavne crkve, započet još u vreme ustaške NDH, kada je Ante Pavelić osnovao tzv. hrvatsku pravoslavnu crkvu, nedavno je dat snažan vetar u leđa priznanjem ukrajinske pravoslavne crkve kao autokefalne.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Partrijarh Irinej strahuje za srpsku svetinju

Da je potez carigradskog patrijarha Vartolomeja, koji je to učinio, izuzetno opasan i za SPC, potvrdio je patrijarh srpski Irinej, koji strahuje od lančane reakcije priznanja drugih samoproglašenih pravoslavnih crkava poput makedonske, crnogorske i posebno hrvatske.

Irinej, naime, smatra da svaka novoosnovana država ne može da traži svoju crkvu jer se time krše kanonska i istorijska prava i narušava jedinstvo pravoslavlja u svetu.

Foto: printscreen
Sramota

Njegovo mišljenje deli i verski analitičar Draško Đenović, koji na primeru tzv. hrvatske pravoslavne crkve ocenjuje da se radi o političkom projektu čija je osnovna namera uništenje SPC.

Đenović: Ako prođe ukrajinski model, sledeće su Makedonija, Crna Gora i Hrvatska

- Hrvati podržavaju priznanje ukrajnske pravoslavne crkve zato što je to model kojim bi oni konačno mogli da uruše SPC. Kako stvari stoje, to im možda i neće biti tako težak zadatak s obzirom na to da mnoge parohije više i ne postoje, da u Hrvatskoj gotovo da više nema Srba, ali ni dovoljno sveštenstva SPC - kaže za Srpski telegraf Đenović.

Zloupotrebili Putinovo ordenje

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Hrvatska koristi svaku priliku da promoviše "svoju" pravoslavnu crkvu. Tako je nedavno, obeležavajući godišnjicu pogibije dvojice ruskih novinara na Baniji, pozvala čelnika te nepriznate crkve Aleksandra Ivanova da blagoslovi spomenik i ordenje kojim je Vladimir Putin odlikovao te novinare.

Foto: printscreen

Zvaničnicima u Zagrebu ni takvo bogohuljenje nije bilo dovoljno, već su u medijima plasirali vest kako je SPC odbila da drži parastos novinarima, pa je zato zatražena "pomoć" raskoliničke pravoslavne crkve

Da se radi o napadu na jedinstvo SPC, svedoči i čelnik samoproglašene i nepriznate hrvatske pravoslavne crkve Aleksandar Ivanov, koji u izjavi za Srpski telegraf potvrđuje krajnji cilj tog projekta začetog u Pavelićevoj i nastavljenog u Tuđmanovoj državi. 

- Hrvatska država postoji već 28 godina i u skladu s tim mora postojati i pravoslavna crkva jer ovako kako je dosad bilo ispada da je Hrvatska, pošto nema samostalnu pravoslavnu crkvu, na neki način podređena Srbiji kao država - objašnjava "arhiepiskop" Ivanov, inače Bugarin.

On nema dileme da crkvena raspodela treba da sledi državnu.

- Sasvim je uredu ono što traži Ukrajina jer je u skladu sa crkvenim kanonima da, kada nastane nova država, treba da nastane i nova crkva i obrnuto - tvrdi Ivanov i hvali se podrškom brojnih državnih institucija u Hrvatskoj.

ČINJENICE

* HPC 1942. osnovao Ante Pavelić
* CPC osnovana 1993. godine
* MPC nastala 1967. nekanonskim odvajanjem od SPC

Podršku države ima i tzv. crnogorska pravoslavna crkva, osnovana 1993, iako je na njenog vođu Miraša Dedeića, inače raspopa SPC, Carigradska patrijaršija bacila anatemu, odnosno izopštila ga. Dedeićeva nepriznata crkva biće kasnije od velike pomoći Milu Đukanoviću u odvajanju od Srbije i hajci koju sprovodi protiv mitropolita Amfilohija, koji odoleva pritiscima i čuva imovinu SPC u Crnoj Gori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Miki

11.09.2018 07:19

Kakva Hrvatska pravoslavna crkva?I tako planiramo da ovo malo Srba u Hrvatskoj ekspeditiramo na preostalim traktorima u majćicu Srbiju!!

flamantes

12.10.2018 04:38

Nova država, nova crkva