AUTORSKI TEKST MINISTRA VULINA: Razgraničenje kraj naših poraza

Autor: Tanjug

Vesti

07.09.2018

15:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da razgraničenje sa Albancima predstavlja obnavljanje garancije za postojanje Srbije u jasnim i univerzalno priznatim granicama, učvršcivanje države, jačanje odbrane i početak strpljivog rada na rešavanju nacionalnog pitanja Srba.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Aleksandar Vulin

U autorskom tekstu objavljenom u nedeljniku "Pečat", on je dodao da razgraničenje sa Albancima nije pobeda Srbije, ali nije ni poraz, već priznanje istorijskog trenutka i svest o njenom položaju u njemu. 

Jačanje države

- To je obnavljanje garancije za postojanje Srbije u jasnim i univerzalno priznatim granicama, učvršćivanje države, jačanje odbrane i započinjanje strpljivog rada na rešavanju nacionalnog pitanja Srba. Razgraničenje sa Albancima nije naša pobeda, ali jeste kraj naših poraza - ocenio je Vulin, koji je bio i ministar za Kosovo i Metohiju.


Prema njegovim rečima, Kosovo je poligon na kome se pokazala snaga, ali i slabost zemalja Zapada, sposobnih da izguraju Srbiju sa KiM, ali i nesposobnih da uspostave trajnu i održivu državu bez obzira na uloženu vojnu snagu, potrošene milijarde i politicki autoritet. 

Vulin je ocenio da je neuspeh Kosova neuspeh NATO, EU, SAD, svih velikih pokrovitelja nezavisnosti Kosova. 

- Razgraničenjem, velike sile priznaju da nisu uspele, i da je vreme za nove politike i nove podele zemlje i uticaja. Naša sposobnost da to prepoznamo, da prvi ponudimo rešenje i stav, da se nađemo na liniji razmišljanja velikih, dokaz je istorijske zrelosti koja nije novootkrivena ali je dugo nije bilo - naveo je Vulin.

Kako je dodao, upravo na KIM se pokazao kao nesupeo pokušaj NATO-a da agresijom Srbiju potpuno ukloni sa Kosova, ali i zaustavi proces rešavanja srpskog nacionalnog pitanja u celini.


- Nema na Balkanu trajnog i održivog rešenja bez Srbije i bez Srba. Srbiju i Srbe bilo je moguće zanemarivati i previđati samo dok su Srbijom vladali oni koji su prihvatali da nekada sluganstvom, nekada ignorisanjem problema, Srbija ne ucestvuje u vremenu u kome živi bez jasnih interesa i nacina da oni budu ostvareni - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, zasluga je predsednika Aleksandra Vučića što se, preko svake nade, izborio za pravo da Srbija i Srbi imaju interes za koji se bore i što je on sam postao vođa koji s punim autoritetom govori u ime svih Srba bez obzira da li žive u Srbiji ili ne, sagledavajući ukupni interes Srba, a ne samo Srbije ili njene elite. 

Vučićeva zasluga

- Zato se i usudio da pokrene temu od koje smo svi zajedno bežali decenijama. Da li će ulogu onog koji vodi Vučić preživeti ne znam, ali znam da će ostati zapisan kao neko ko se usudio da zahteva od Srba da budu dostojni sebe, svoje veličine i da počnu da se bore u vremenu u kome žive, a ne da prepričavaju drevne poraze i nadaju se pobedama za koje neće morati da se bore u svojoj generaciji, već će borbu prepustiti onima koji tek dolaze. Zato sam za razgraničenje - rekao je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Nina

07.09.2018 15:43

Dobar autorski tekst ministra Vulina...

Laki

07.09.2018 15:43

Dobar autorski tekst ministra odbrane...

saska

07.09.2018 15:55

Slazem se sa Vulinom

Maja

07.09.2018 15:58

Vreme je da losu proslost ostavimo iza sebe.