GROBLJA SRPSKIH HEROJA U 43 ZEMLJE SVETA: Kosti ratnika od Alžira do Okeanije

Autor: D. SIMIĆ - P. GRČIĆ

Vesti

07.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine hiljada srpskih vojnika, heroja naše istorije, počivaju u čak 43 zemlje širom sveta - od Alžira do Okeanije. Vojna groblja srpskih junaka koji su živote dali u dva svetska rata, kao i u balkanskim ratovima, nalaze se na čak 680 lokaliteta u svetu, otkriva za Srpski telegraf istoričar Dejan Ristić.

RepublikaFoto: Tanjug
Zejtinlik: Đorđe Mihailović pola veka čuva groblje

HRVATI ZAPUSTILI GROBLJA

On ističe da Srbi često greše kada pomisle da je Zejtinlik u Solunu najveće groblje na kojem su sahranjeni srpski borci, te da se najveći broj srpskih grobalja nalazi u Austriji.

- Najviše naših predaka stradalo je u Austriji, u logoru Mauthauzen. Za vreme Prvog svetskog rata tamo je ubijeno oko 12.000 Srba, a u Drugom čak 20.000. Zejtinlik pak broji manje od 8.000 žrtava - objašnjava Ristić.

6 hiljada srpskih vojničkih grobalja ima u zemlji i inostranstvu

On dodaje da je takođe veliki broj srpskih boraca nastradao u Italiji i to za vreme Drugog svetskog rata.

- Tu su još i Češka, u kojoj je izginulo 8.000 Srba, ali i Slovačka i Rumunija sa po 6.000 stradalih. Zanimljivo je i da u Izraelu postoje dva groblja gde počivaju kosti naših junaka, zatim u Egiptu, Norveškoj i Holandiji - ističe naš sagovornik.

Biciklima do Soluna

Kako bi odali počast srpskim junacima koji su za vreme Prvog svetskog rata položili živote za otadžbinu članovi udruženja Prijatelji 72. specijalne brigade preći će biciklima gotovo hiljadu kilometara. Na deonici od Soluna do Beograda ova ekipa posetiće i grobove i spomen-obeležja srpskim žrtvama u Grčkoj i Makedoniji.

Iako su život dali za otadžbinu mnoge humke po svetu danas su, zbog nebrige, zarasle u korov. Najgore je u bivšim jugoslovenskim republikama Hrvatskoj i Makedoniji, ali se zato u zemljama saveznicama u Prvom svetskom ratu, naročito u Francuskoj i Grčkoj posebno vodi računa o tome.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Dejan Ristić

Za razliku od komšija Hrvatske i Makedonije gde su zbog nemara srpske humske zarasle u korov, srpska groblja na zapadu uživaju veliko poštovanje i redovno su održavana. Najveća pažnja im se posvećuje u zemljama saveznicama u Prvom svetskom ratu, posebno u Francuskoj i Grčkoj, dok su najzapuštenija u bivšim jugoslovenskim republikama Makedoniji i Hrvatskoj.

Najviše naših predaka stradalo je u Austriji, u logoru Mauthauzen - Dejan Ristić, istoričar

POHVALA ZA TUNIS

Za pohvalu je Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu, gde počiva 1.200 vojnika iz čuvenog Gvozdenog puka u Prvom svetskom ratu, koje je prošle godine obnovljeno. Posle decenija nebrige, Srbija je izdvojila sredstva, pa su krstovi zamenjeni belim sabljama časti. O ovom groblju brine muslimanska porodica Vagdija Hamdi i njen sin Mažub, koji žive u kući pored groblja.

Zemlje sa najviše srpskih ratnih grobalja

ZEMLJA PERIOD STRADANJA BROJ GROBALJA
Austrija I svetski rat 83
Italija I i II svetski rat  64
Mađarska I svetski rat 46
Nemačka I svetski rat 41
Makedonija I i II balkanski rat, I i II svetski rat 34
Hrvatska II svetski rat, Građanski rat 31
Francuska I i II svetski rat 26
Rumunija I svetski rat 22
Albanija Balkanski ratovi, I svetski rat 16
Gde ih još ima: Belgija, Belorusija, Crna Gora, Egipat, Tunis, Alžir, Okeanija, Kanada, Zimbabve...

 

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading