TAČI OBELODANIO 4 TAČKE ZA KOSOVO OD KOJIH NE ODUSTAJE I NAPOMENUO: Ne sviđa mi se Vučić?!

Autor: sputniknews.com

Vesti

05.09.2018

13:55

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da neće dozvoliti razmenu teritorija, podelu ili stvaranje Republike Srpske na Kosovu, preneo je Radio KiM. U okviru ozbiljnih izjava o tome na čemu će insistirati tokom pregovora, Tači nije propustio priliku da još jednom ponovi kako mu se "ne sviđa" srpski predsednik iako to, zdravorazumski gledano, ne bi trebalo da bude stavka koja je važna u pregovorima.

Tanjug/AP
Tačiju se ne sviđa Vučić

Na okruglom stolu "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?", koji organizuje Kosovski demokratski institut, Tači je kazao da "korigovanje granica sa Srbijom ne znači podelu" i istakao da "neće biti otcepljenja Severa".

Tvrdnje da bi zbog korekcije granica moglo da dođe do sukoba za predsednika Kosova su apsurdne.

Tači ipak navodi da se zalaže za četiri tačke:

- Kao prvo, Kosovo teži ka konačnom sporazumu sa Srbijom. Drugo, potpuna normalizacija odnosa za nas znači potpuno priznanje od strane Srbije. Treće, očekujemo da se ovim sporazumom učlanimo u Ujedinjene nacije, NATO, OEBS. Četvrta tačka je korigovanje granica sa Srbijom. To znači da nećemo imati podelu, nema otcepljenja Severa. Nećemo razgovarati o Gazivodama. Apsurdno je da će korekcijom granica doći do sukoba. Vreme ratova između Kosova i Srbije je završeno - rekao je Tači.

Tači se nada da će u okviru razgovora o demarkaciji sa Srbijom biti uključene i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Objašnjava da to nije njegova ideja, već da su o tome govorili i pojedini kosovski akademici.

pixabay.com
Tači tvrdi da nema otcepljenja Severa

- Pozicija je da se u okviru integracija demarkacije pripoje opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa - kazao je Tači.

Na pitanje da li će se ovo završiti na nivou želja, Tači kaže da će demarkaciju uraditi profesionalni timovi, te da ne govori o razdvajanju, otcepljenju ili Republici Srpskoj, već o demarkaciji granica.

Novinare je interesovalo i odakle predsedniku toliko optimizma da će Preševo, Medveđa i Bujanovac biti deo Kosova.

- Ovo je realnost. Cilj je i težim ka tome da se ovaj deo naseljen Albancima pripoji.

- Pregovaraćemo o demarkaciji i građani će se na referendumu izjašnjavati da li su za ili protiv. Da li su za članstvo u EU ili nisu. Građani će odlučiti.

Tači je pozvao predstavnike civilnog sektora da „otvore prostor“ za održavanje referenduma. Poručuje da za demarkaciju granične linije sa Srbijom ne treba izgubiti četiri godine kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom.

Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Tači kaže da ne veruje da ni Vučić prema njemu ima simpatije

- Meni se uopšte ne sviđa Vučić, ali njega je izabrao srpski narod. Ne verujem da i on ima neke simpatije prema meni, ali ja sam izabrani predsednik. Ako on i ja pričamo o miru, tu nema ništa loše, ali ako neko u Prištini i Beogradu priča o ratu, onda treba da budete uznemireni.

Tači tvrdi i da Kosovo i Srbija neće biti deo Evropske unije ukoliko ne postignu konačni sporazum o normalizaciji odnosa. Kaže da ne postoji određeni period za postizanje konačnog sporazuma, ali dodaje da postoje očekivanja da se to desi do proleća.

Nakon postizanja konačnog sporazuma kosovski predsednik očekuje dobre odnose sa Srbijom.

- Znam da će biti teško da se postigne sporazum, gotovo nemoguće, ali ja vidim svetlost na kraju tunela“, istakao je Tači i dodao da je svestan da na Kosovu i u Srbiji ima mnogo protivnika sporazumu, te da će biti teško da se razgovara.

- Važno je da iskoristimo priliku i postignemo sporazum. Ako propustimo ovaj trenutak rizikujemo da ostanemo na dnu interesovanja Evropske unije, bez EU i članstva u UN - rekao je Tači u Prištini.

Predsednik Kosova je istakao i da podržava pregovarački tim koji je formirala kosovska vlada i koji je prosleđen parlamentu na razmatranje.

Komentari (45)

Loading
ivan

05.09.2018 14:01

Tači pa nemožeš ti pričati sa Vučićem.I sam znaš da je 100 puta inteligentniji i elokventniji od tebe.

NENAD

05.09.2018 14:01

To sto se Taciju ne svidja Vucic je sasvim ocekivano, jer Vucic nece tokom razgovora prihvatiti ono sto nije u interesu Srbije.

maja

05.09.2018 14:02

Normalno da mu se ne svidja kad se bori za srpske interese.

ana

05.09.2018 14:03

Kao što se vidi iz priloženog priština hoće da se radi po njihovom.