(ANKETA) 5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA UVESTI OBAVEZNI VOJNI ROK

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

23.08.2018

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U domaćoj javnosti ponovo se povela diskusija o tome koliko bi vraćanje obaveznog vojnog roka koštalo državu međutim, stručnjaci ističu da bi od tog poteza Srbija imala samo benefite.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Vojska Srbije

Kako za "Alo!" objašnjava bivši operativac DB-a Božidar Spasić, Srbija je ukidanjem služenja vojske ukinula ljudima šansu da ispune dužnost i želju da se odazovu vojnom pozivu.

Uticaj na mlade

- Mladi ljudi koji služe vojni rok našli bi se u drugačijoj sredini, u drugim okolnostima, koje bi ih pripremile kao ličnosti za život. Sa odlaskom u vojsku stvaraju se novi kontakti, upoznaju novi ljudi, a sve to bi se pozitivno odrazilo na njih kao ljude - kaže Spasić.

Faktor odvraćanja

Prema rečima Božidara Spasića, jaka vojska je i ozbiljan faktor odvraćanja svih onih koji bi imali namere da nešto probaju da urade na teritoriji Republike Srbije.

- Desetine hiljada vojnika, to je već respektabilna snaga koja bi uticalo na zemlje u okruženju ukoliko bi se odlučile na određene poteze - kaže Spasić.

RepublikaFoto: Tanjug/MOS

Pokretanje industrije

Jačanje vojske dovelo bi i do pokretanja vojne industrije, što bi dovelo i do otvaranja novih radnih mesta i proizvodnje.

- To bi moglo da se nazove "nju dil". Otvorili bi se mogućnosti za nove poslove i proizvodnju, koji bi trebalo da podmire potrebe veće vojske. Proizvođači bi tu imalo mnogo posla, potrebno je sve, od uniformi i čizama, opreme, pa sve do bojlera i česmi za kasarne - ističe naš sagovornik.

Obučena radna snaga

Građani koji završe vojsku imali bi mogućnost da ostanu i zaposle se u armiji, ali i u policiji. Tako bi država dobila obučenu ljudsku infrastrukturu, dok bi građani stekli neophodna znanja i veštine za buduća radna mesta, u brojnim sektorima.

Benefiti za IT industriju

- Vojska više nije kreda i zelena tabla. Umesto fizičke obuke mladi bi danas mogli da prolaze obuke iz IT sektora, razne računarske kurseve. Od tih znanja, koja su potrebna i vojsci, i te kako bi imali pogodnosti prilikom zapošljavanja - ističe Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Velizor

23.08.2018 13:14

Redovna vojska nije trebala da se ukida 2011. god. Jos jedan promasaj Tadica i opozicije

Zoki

23.08.2018 13:26

Svaki je opravdan.

Nina

23.08.2018 13:39

Ovo su jaki razlozi....

Laki

23.08.2018 13:39

Ovo su jaki i opravdani razlozi....