KINESKI MINISTAR ODBRANE: Srbija ima veličanstvenu vojsku!

Autor: Tanjug

Vesti

25.07.2018

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izaslanika predsednika Srbije i vrhovnog komandanta VS, ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji se nalazi u višednevnoj poseti Kini, danas je uz najviše vojne počasti dočekao kineski kolega general Vei Fenghe.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin i Vei Fenghe

Poželevši srpskoj delegaciji srdačnu dobrodošlicu, ministar nacionalne odbrane NR Kine, Vei Fenghe je rekao da gaji veliko poštovanje prema srpskoj vojsci i izrazio divljenje načinu na koji se Vojska Srbije suprotstavila agresiji NATO. 

Istakao je da je "Vojska Srbije veličanstvena vojska, a srpski narod veličanstven narod".

Ministar Vei Fenghe, saopštilo je Ministarstvo odbrane, poručio je da je siguran da će poseta ministra Vulina doprineti učvršćenju prijateljstva dve zemlje i odnosa dve armije, ali i saradnje u oblasti namenske idustrije.

Izrazio je veliko lično poštovanje prema predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu VS Aleksandru Vučiću i njegovoj principijelnoj i doslednoj politici kada je u pitanju odnos prema NR Kini, međunarodnom pravu, inicijativi "Jedan pojas, jedan put", kada su u pitanju sve one inicijative koje Kina sprovodi i gde se oslanja i na pomoć Srbije.

Prenoseći utiske sa sastanka ministar Vulin je rekao da Srbija za Kinu nije partner koga meri na osnovu broja stanovnika ili njegovu važnost, ocenjuje na osnovu geografske udaljenosti. 

- Kina o Srbiji misli kao o strateškom partneru, kao zemlji koja zaslužuje poštovanje, koja zaslužuje svaku pomoć - rekao je Vulin.

Srpski i kineski ministar su se složili da je saradnja dve vojske na najvišem nivou do sada. 

- Nikada do sada nismo imali tako plodnu i vrednu saradnju, a sada ćemo je nastaviti i unaprediti. Dobićemo priliku da naučimo i podelimo znanja sa kineskom armijom kada je u pitanju sajber ratovanje. Pretnja koja dolazi iz sajber prostora svakako je nešto o čemu mi ne znamo dovoljno a Kina je jedna od tehnološki najsnažnijih država na svetu i njihova podrška će nam zaista puno značiti da se pripremimo za potpuno nove pretnje o kojima znamo malo ili nimalo - kazao je Vulin.


- Unapredićemo saradnju i u oblasti međusobnog školovanja pa će više kineskih oficira dolaziti da se školuje kod nas kao što ćemo i mi slati naše kadrove da se školuju na najprestižnijim univerzitetima u Kini, ali i tako što ćemo razmenjivati instruktore za obuku specijalnih jedinica i upoznati jedni druge sa sistemom i načinom rada najelitnijih jedinica naših vojski. Vojska Srbije i Vojska NR Kine i te kako imaju u čemu da sarađuju - naglasio je ministar.

Vulin je rekao da je sastanak potvrdio da su nam sva vrata u Kini otvorena i da je politika kao i lični odnos našeg i kineskog predsednika dovela do toga da NR Kina Srbiju doživljava kao iskrenog prijatelja kome je spremna da pomogne u svakoj oblasti.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Aleksa

25.07.2018 13:27

Naravno da ce biti odusevljeni, mala zemlja u odnosu na njih, a vojsku je imala jako kroz celu istoriju, i prezivela velike ratove i velike gubitke, ali uvek ostala na nogama. Sada je vojska brojcano manja, ali modernizovana poput velikih svetskih sila, jer se u poslednjih par godina u vojsku ulagalo mnogo, od oruzija, vozila , uniformi...

poli

25.07.2018 13:36

aleksandar vucic od kako je dosao na vlast unapredio je vojsku i podigao je na visi nivo

ivan

25.07.2018 13:39

Srbija ima najopremljeniju i najmoderniju vojsku zasigurno u regionu.

Milena

25.07.2018 13:49

Lepo je čuti pohvale na račun srpske vojske