SPC PODRŽAVA DONORSTVO: Vladika Lavrentije zaveštao organe!

Autor: Tanjug

Vesti

24.07.2018

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Episkop šabački vladika Lavrentije, prvi arhijerej SPC koji je, još pre desetak godina, zaveštao svoje organe, kaže da od sveg srca, kao i Srpska pravoslavna crkva, podržava donorstvo.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/Srbija u kadru
Vladika Lavrentije

- Prošao sam svet, i davno sam shvatio da od darivanja organa nema ničeg plemenitijeg. Reč je o akciji koja zaista ima velliki nacionalni značaj i zato je treba pomoći, koliko god je moguće - kaže za Tanjug episkop šabački Lavrentije. 

On je inače svojevremeno zaveštao organe u okviru jedne od akcija "produži život", čiji je, kako ističe, jedan od glavnih protagonista bio ugledni nefrolog prof dr Zoran Kovačević. 


- U našoj eparhiji, Bogu hvala, organe su zaveštali mnogi sveštenici, monasi, ali i ogroman broj vernika koje je osokolila, pored ostalog podrška SPC sa tim u vezi - dodaje Lavrentije. 

Posebno je kaže ponosan što su se toj akciji jos pre pet- sest godina odazvali svi veroučitelji iz ovog dela Srbije, gde je broj đaka veronauke u samom vrhu. 


Lavrentije dodaje da je jako važno da se ljudima dobro objasni znacaj darivanja organa. 

- Često smo svedoci ''bombardovanja'' raznim informacijama, među kojima ima i neistinitih, a jedna od njih je da se crkva protivi doniranju organa, što nema veze sa istinom. Kao što se mi iz crkve trudimo da značaj ove akcije objasnimo i pojasnimo ljudima u neposrednom kontaktu, bilo bi dobro da to čine i drugi kad god i gde god mogu - kaže on i dodaje:

- Jer, ništa nije blagorodnije od žive reći izgovorene od srca, istinito i sa puno ljubavi.

Vladika podseća i na pouku da je "tvoje je samo ono što podariš drugome". 

SPC je još 2011. na svom sajtu objavila da podržava doniranje organa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading