ŠIPTARI SE PLAŠE SRPSKOG NEBA! Pacoli i zločinci OVK izmislili bolesnog putnika DA BI IZBEGLI letenje iznad naše zemlje

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

20.07.2018

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tim Prištine poslao lažne podatke kontroli letenja prilikom dolaska na novu rundu briselskog dijaloga, da bi izbegli letenje iznad RS. U 19.48 prijavili da jednom putniku nije dobro - kažu u SMATSA.

Bedžet Pacoli beži u Tiranu jer ga plaši sve srpsko

Prištinska delegacija, koja je u utorak avionom putovala na novu rundu briselskog dijaloga, zalutala je u vazdušnom prostoru, pa su izmislili da je jednom putniku - pozlilo.

Šaljući lažne podatke Kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, izdejstvovali su da se letelica vrati u Tiranu.

S obzirom na to da su u avionu, kako deo pregovaračkog tima, osim vlasnika letelice Bedžeta Pacolija, bila i trojica bivših lidera OVK, optuženih za zločine pred srpskim sudovima, u momentu kad su se približavali teritoriji Republike Srpske izrežirali su "medicinski slučaj". I sve zbog očiglednog straha da bi mogli da budu prizemljeni, a potom i uhapšeni?!

Prema informacijama, dostavljenim "Novostima" iz Kontrole letenja, avion tipa challenger CL 60, a koji pripada registru SAD, iz Albanije je ušao u vazdušni prostor Crne Gore, ali je pre ulaska u BiH, u 19.48, pilot zatražio povratak u vazdušni prostor Albanije.

- Kao razlog naveo je da se u vazduhoplovu nalazi putnik koji se ne oseća dobro i zatražio je promenu plana leta i povratak ka Tirani. Kako ovakvi slučajevi nisu retkost, SMATSA je prihvatila zahtev, obavestila kontrolu letenja u Tirani i uputila avion u vazdušni prostor Albanije. Više se nisu vraćali u prostor u kojem pružamo usluge - navode u SMATSA.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Uz napomenu da oni ne raspolažu podacima o imenima putnika, ni o vlasnicima aviona, iz Kontrole letenja navode da su u utorak tokom dana primili plan za let na relaciji Priština - Brisel.

U njemu je navedeno je da će proći rutom kroz vazdušni prostor Makedonije, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje do Brisela. Plan leta nije imao informacije o posebnom statusu.

Kako je posvedočio direktor prištinske televizije Kljan Kosova Baton Hadžiju, koji je takođe bio u avionu, Pacoli je primetio da ne lete prema Brindiziju u Italiji, kao svaki put ranije, i naredio pilotu da ih vrati u Tiranu. Time je, kako navode prištinski mediji, "izbegnut skandal".

Postoje sankcije za lažno prijavljivanje problema u avionu - kaže za "Novosti" bivši glavni vazduhoplovni inspektor Velibor Vukašinović.

- Ne možemo da spustimo avion čiji je let prijavljen iznad druge države, već samo da ga provedemo, što uređuje Čikaška konvencija. U pitanju je letenje na 12.000 metara, a ne kaldrma kraj Save. Ko je smislio tu predstavu, mnogo je glup. Kao, uplašili su se da ih ne uhapsimo iznad BiH ili Crne Gore, prave rijaliti za glasače. Mi možemo samo da prizemljimo avion koji je kao uljez ušao u naš vazdušni prostor.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading