SASTANAK MAKRONA I VUČIĆA: Francuski novinari pitaju za ubistvo Ivanovića i stanje na Kosovu!

Autor: Tanjug

Vesti

17.07.2018

12:11 >> 14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeli su danas u Jelisejskoj palati razgovore u četiri oka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Počela je zajednička konferencija za novinare

VUČIĆEVO OBRAĆANJE

Odgovarajući na pitanje o ubistvu Olivera Ivanovića, Vučić je podsetio franucusku novinarku da Srbija nema efektivnu vlast na prostoru Kosova i Metohije, da tu istragu vode tamošnji "organi", a da satelitski snimci nisu stigli do naših službi, dok se sa druge strane tvrdi da je tog dana bila magla. 

- Očekujem da dođemo do rezultata! Ne postoji savršen zločin, postoji velika i nada i potreba da taj zločin bude razrešen - rekao je Vučić.

MAKRONOVO OBRAĆANJE

Makron je rekao da su predsednici razmenili čestitke zbog pobeda Francuske na Mondijalu i Đokovića na Vimbldonu, a predsednik Francuske takođe je podsetio na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske, rekavši da se i naši vojnici i sada bore zajedno u Maliju.

 

 

 

Vučić je potvrdio da je sa Makronom pričao o regionalnoj situaciji na Balkanu. 

- Francuska je danas mnogo značajnija i za naš region i za Evropu nego što je to bila u ranijem periodu - rekao je Vučić.

Predsednik Francuske je potvrdio da dolazi u Srbiju!

- Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 1. novembra posetim Srbiju i želim da ispostujem preuzeti poziv - rekao je Makron na pres konferenciji nakon razgovora s Vučićem. 

Vučić je izjavio i da su on i Makron saglasni da je potreban mir i stabilnost na Balkanu. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Podsetio je zatim na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

- Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas...danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu... - naveo je Makron. 
 

Prilikom razgovora o bilateralnim pitanjima, Vučić potvrđuje da je sa Makronom pričao o istorijskom prijateljstvu dve zemlje i kaže da sve više kompanija iz Francuske dolazi u Srbiju. Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okrivu toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik.

Vučić je takođe rekao da podržava kompromisno rešenje između Srba i Albanaca, ali nije precizirao u čemu će se taj kompromis sastojati.

Makron je rekao da je sa Vučićem razgovarao o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

- Jako je važna stabilnost evropskog projekta, što podrazumeva stabilnost Balkana - rekao je Makron.

Slavlje Hrvata uz ustaške pesme - ništa novo

- Nije novost što su Hrvati vicešampionsku titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu slavili uz ustaške pesme - izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio kako smatra da ima pravo da ne navija za Hrvatsku, ali da je njegov posao da Srbija vodi dobru politiku sa Hrvatima i da sa Hrvatskom ima dobre i sve bolje odnose. 

- Ja sam reagovao posle prve utakcime. U svakom trenutku sam pokazivao poštovanje prema Hrvatima, govorio da igraju odličan fudbal. Rekao sam samo da kao što svako ima pravo da navija za njih, imam pravo da ne navijam za njih. Jesam li nekoga uvredio? Jesam li mu rekao nešto loše? Ne -  naveo je Vučić.

Sastanak Makrona i Vučića u četiri oka, završen je, a trajao je duže od sat vremena, iako je bilo predviđeno da razgovaraju 25 minuta. Dvojica predsednika otišla su na radni ručak.

Razgovor dvojice predsednika u Jelisejskoj palati počeo je u 13.30 časova.

Šef francuske drzave dočekao je predsednika Vučića, uz vojne počasti, prisutnu gardu, ispred Jelisejske palate, nakon čega su započeli razovore u četiri oka.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ovaj susret dvojice predsednika održava se u važnom tremutku, dan uoči nove runde dijaloga u Beograda i Prištine u Briselu, a prema ranijoj najavi Vučić i Makron će razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na briselski dijalog i evropskim integracijama Srbije.

Nakon tet-a-tet razgovora predsednicima će se pridružiti saradnici na radnom ručku, koji predsednik Makron priređuje u čast srpskog kolege u Jelisejskoj palati.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Posle ručka predsednici će se obratiti novinarima.

Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio zak Širak.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.

- Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega - rekao je predsednik Srbije.

Prilikom razgovora o bilateralnim pitanjima, Vučić potvrđuje da je sa Makronom pričao o istorijskom prijateljstvu dve zemlje i kaže da sve više kompanija iz Francuske dolazi u Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Maja

17.07.2018 12:35

Razgovori tet-a-tet, nisu javni, ali ocekujem da ce biti dobrih rezultata.

Dinko

17.07.2018 12:58

Teško da ćemo saznati sve daetalje razgovora ali nadamo se pozitivnom ishodu za Srbiju.

Jelena

17.07.2018 13:08

Predsednik se bori za podrsku jer svi smo svesni koliko je Francuska veliki igrac u EU

Borko

17.07.2018 13:19

Važnost razgovora zahteva i vreme, hvala Makronu koji je izdvojio dodatno vreme u razgovoru sa Vučićem. To govori o želji Makrona da sagleda svu problematiku i iskaže svoj stav.