KINESKI AMBASADOR O POLITICI, INVESTICIJAMA I SVEMU ŠTO JE NAUČIO U SRBIJI: Volim da zapevam "Tamo daleko"

Autor:

Vesti

16.07.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju doživljavam kao svoju drugu domovinu. Sve volim u Srbiji. Kada me pitaju koje su mane Srba, uvek kažem: "Nema ih." Kad mi istekne mandat ili ako posle ovoga odem u penziju i budem živeo u Kini, Srbija će uvek živeti kod mene u srcu, poručuje Li Mančang, kineski ambasador, u razgovoru za Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đin

Govoreći o prijateljstvu i saradnji dve države, Mančang ističe da Peking nikada neće priznati Kosovo, ali i otkriva da voli da zapeva "Tamo daleko". U intervjuu je ispričao kao izgleda komunikacija između dvojice predsednika i koje velike kineske investicije možemo da očekujemo uskoro.

Ovo je zlatno doba u odnosima Pekinga i Beograda. Dosad nije bilo tako

- Predsednici Vučić i Đinping imaće sastanak u Kini, na skupu koji je javnosti poznatiji kao letnji Davos. Predsednik Srbije dolazi na lični poziv predsednika Kine. Predsednik Vučić bio je u Kini dok je obavljao funkciju premijera, kao i tada, i sada je dobrodošao u Kini, što je predsednik Đinping napisao i u pismu Vučiću. Predsednik Srbije će imati niz važnih bilateralni razgovora. Siguran sam da će to biti uspešna poseta, kao što je bilo uvek dosad kada je predsednik Vučić išao u Kinu.

*Deluje da su odnosi dve države sada na najvišem nivou. Da li je zaista tako?

- Rekao bih da je ovo zlatno doba u odnosima Pekinga i Beograda. Dosad nije bilo tako.

*Kako se došlo do toga da je sada zlatno doba?

- Krajem 2014. bio je kineski premijer Li Kećijang. Godine 2015. vicepremijer Kine, koji je stalni član Politbiroa, jedan od sedmorice najznačajnijih ličnosti u našoj zemlji, 2016. došao je kineski predsednik Đinping. Sa srpske strane, Nikolić je kao predsednik dvaput išao u Kinu, Vučić je bio kao premijer. To se u poslednjih 30 godina retko dešavalo.

Niko ne treba da se plaši saradnje Srbije i Kine, ona je prijateljska i nije na štetu bilo koga

*Kako to da je Kina baš u Srbiji prepoznala strateškog partnera, a ne u, recimo, Hrvatskoj, Sloveniji ili nekoj drugoj državi?

- Postoji tradicionalna, stabilna prijateljska saradnja. Kroz istoriju Kina nikada nije bila na strani koja je protiv Srbije, njenih interesa i naroda. Bili smo uz Srbiju u najtežim vremenima, kada su bile sankcije, bombardovanja... Što se tiče srpskog naroda, ista je situacija, Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Nikada nikome nije dozvoljavala da se na tlu Srbije učini nešto protiv kineskih interesa. Nikada! Nikome! Dva naroda se vole, a dve vlade vode prijateljsku politiku.

*Predsednik Vučić je najavio veliki projekat, ali nije hteo da otkriva detalje. Možete li vi da kažete koja je to velika kineska investicija?

- To jeste velika investicija, veliki projekat. Prema mojoj proceni, uradili smo skoro 80 odsto priprema za taj projekat. U početku ta investicija je trebala da bude oko 400 miliona dolara, sada je verovatno to duplo više. U toku su razgovori, uskoro će srpska delegacija ići u Kinu na razgovore...

*Da li je u pitanju energetika ili...

- Proizvodnja, u pitanju je proizvodnja automobilskih delova.

*A RTB Bor? Šta se tu dešava?

- Kineska kompanija ima interes za saradnjom u RTB Bor, kao što postoji interes za saradnjom u drugim oblastima poput infrastrukture. Što se tiče Bora, mi poštujemo zakon Srbije, na osnovu toga, kineska kompanija će ravnopravno učestvovati na tenderu kada on bude objavljen.

Sve volim u Srbiji. Kada me pitaju koje su mane Srba, uvek kažem: "Nema ih"

*Dobri odnosi Srbije i Kine su trn u oku Zapadu. Može li to da se poremeti s obzirom na to da je Beograd pod pritiscima zbog Kosova, ali i odnosa s Rusijom?

- Saradnja Srbije i Kine je prijateljska, na osnovu tržišta i u skladu s interesima obe države. Nema tu nikakve štete za druge zemlje. U svim oblastima saradnje poštuju se srpski zakoni, evropski standardi, sve je transparentno, nema nikakvih tajni. Srbija ima potrebu za izgradnjom brze pruge. Kina je spremna da to radi i sposobna je to da radi.

*Pomenuli smo Kosovo i borbu koja vodi Srbija. Koliko je Kina spremna tu da pomogne?

- Kinski stav je vama i svima poznat: Kina kao stalni član Saveta bezbednosti ne priznaje Kosovo. To znači da mi smatramo da je to Srbija. Pitanje Kosova treba rešavati na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti i u skladu sa važnim međunarodnim dokumentima. Podržavamo razgovore Beograda i Prištine kako bi se rešio taj problem.

*Često ste i sa Dačićem, je l' vam otpevao neku pesmu?

- Nedavno smo bili zajedno u Jagodini, bilo je kik-boks takmičenje, gospodin Palama je bio domaćin, bilo je još nekoliko ambasadora, među njima i ja. Slavili smo pobedu srpskih boksera... Dačić je mlađi od mene i uvek mi kaže: "Druže Li", često se viđam s njim, on je šef diplomatije, mi pripadamo njegovom sektoru, on mi je kao šef.

*Jeste li pevali nekada u duetu?

- Jesmo, 2014, kada je Vučić bio premijer, priredio je večeru kineskom premijeru. Dačić i ja smo tada pevali "Tamo daleko".

*Zna li Dačić da otpeva nešto na kineskom?

- Ne, još nije počeo da uči kineski.

* O kojim tema najčešće razgovarate sa Vučićem?

- Jedna od mojih uloga je da budem kurir, nosim pisma i poruke predsedniku Vučiću od predsednika Kine. S druge strane, prenesem poruku predsednika Vučića kineskom rukovodstvu. Druga uloga su razgovori o saradnji, posebno o velikim projektima. Kao kineski ambasador puno, puno se zahvaljujem predsedniku Vučiću. Bez njegove pomoći i angažovanja ne bismo imali ovako bogat rezultat. Kad god se vidimo uvek pita: "Kako je naša zajednička fabrika. Da li su radnici u Železari zadovoljni, ima li neki problem, šta treba da pomognem"

* Šta mu vi odgovorite?

- Blagovremeno ga obaveštavam o svemu. Sve odlično funkcioniše. Napravljen je rekord otkako železara postoji. Radnici su dobili nagradu, u januaru, februaru i martu imali su odličnu proizvodnju, pa će svaki radnik u proseku, pored plate, dobiti oko 100 evra nagrade. Sa Ivicom Kojićem, koji je šef kabineta predsednika, imam još intenzivniju komunikaciju, skoro svakog dana se čujemo, evo pre pet minuta samo razgovarali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Kokoska

16.07.2018 11:09

Bliska saradnja dve zemlje

Kokoska

16.07.2018 11:11

Peijatelhska saradnja dve zemlje

Mia

16.07.2018 11:37

Srbija svima ostaje u srcu!

Cudna suma

16.07.2018 11:57

Lepu sliku o Srbiji ce poslati u svet.