RODOLJUB ŠABIĆ NE PRESTAJE DA ŠOKIRA JAVNOST: Kandićka treba da zna državne tajne!

Autor:

Vesti

06.06.2018

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Rodoljuba Šabića, Nataša Kandić ima pravo da zna državne tajne. Iako je Upravni sud odbio njegovo rešenje da Ministarstvo odbrane dostavi informacije o visokim vojnim činovnicima, poverenik za zaštitu ravnopravnosti i informacije od javnog značaja smatra da takvi podaci nikoga ne ugrožavaju.

RepublikaFoto: Tanjug
Rodoljub Šabić

- Postupao sam prema Zakonu o tajnosti podataka, a svaka nevladina organizacija ima prava da dođe do informacija, kao što su na kom se mestu nalazio određeni pripadnik Vojske Srbije pre 19 godina - kaže Šabić za Srpski telegraf.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

NVO U SLUŽBI ZAPADA

On naglašava da se otkrivanjem takvih podataka ni na koji način ne može ugroziti bezbednost tih ljudi, a ponajmanje bezbednost države.

Ipak, naši sagovornici smatraju suprotno. Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici ističe da "ne smemo da dozvolimo da najvažnije državne podatke dostavljamo ženi koja dobija odlikovanje od Ramuša Haradinaja za doprinos tzv. kosovskoj nezavisnosti".

Država je već dugo talac organizacija poput one koju vodi Nataša Kandić, kaže Milica Đurđević iz pokreta Zavetnici

RepublikaFoto: Public
Nataša Kandić

- Država je već dugo talac organizacija poput one koju vodi Nataša Kandić. Očigledno je da se određene institucije sistema, u ovom slučaju poverenik za informacije od javnog značaja, nalaze pod direktnim uticajem NVO koje se finansiraju iz zapadnih fondova - kaže Milica Đurđević i dodaje da je tako postupao i Saša Janković kao ombudsman.

Foto: Tanjug

ODBRANA SUVERENITETA

Da država mora da ima pravo "da nešto proglasi tajnom", smatra Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

- To je od velike važnosti jer se time štiti suverenitet zemlje. Vlast mora da menja zakonske akte po kojima poverenik ima pravo da traži škakljive podatke. Ovo je pitanje spremnosti vlasti da istinski brani suverenitet i nezavisnost države - ističe naš sagovornik.

PAROVIĆ: Vlast mora da menja zakonske akte po kojima poverenik ima pravo da traži škakljive podatke

Podsećamo, osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić tražila je uvid u vojne podatke koji su se odnosili na aktivnosti pojedinih oficira i komandanata tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nebojša

06.06.2018 09:07

Da su dali podatke bio bi skandal i ANARHIJA. krajnje bezobrazno od Šabića i zaslužuje da budesmenjn po kratkom postupku jer ovo je zloupotreba funkcije. Stvarno prešlo je sve svaku meru. Najbolje da traži da Kandićka bude koordinator tajnih službi i ministar unutrašnjih poslova i odbrane u objedinjenoj funkciji da bi pokazao pravo lice. Mislim da mu čak ni ovakav predlog ne bi bio stran, jer definitivno su maske pale i ko za koga radi.

nebitan

06.06.2018 09:22

Cak ni poverenik nema pravo da trazi podatke koji su strogo DRZAVNA TAJNA a posebno podatke o sigurnosti drzave, vojske i policijie. Od kad to poverenik drzave Srbije radi za nase neprijatelje? NVO zabraniti i mir.