KAPETAN DRAGAN USKORO NA SLOBODI?!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

04.06.2018

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Hrvatske za 12. jun zakazao je žalbeno ročište posle koga bi trebalo da donese konačna odluku o tome da li će Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan posle 12 godina provedenih u pritvoru, od ovog leta biti slobodan čovek.

RepublikaFoto: Tanjug/M. STRMOTIĆ
Dočekaće pravdu: Dragan Vasiljković

Savo Štrbac, član pravnog tima odbrane Kapetana Dragana, objašnjava da će samo ročište u Zagrebu trajati tek nekoliko sati, a da će se Vasiljković petočlanom sudskom veću obratiti putem video-linka iz zatvora Lora kod Splita.

- Kada sudsko veće čuje obe strane, članovi će se povući kako bi doneli konačnu odluku o ovom procesu. Moja procena je da će poništiti prvostepenu presudu i proces vratiti na početak, a da će istovremeno doneti odluku da se Kapetanu Draganu ukida pritvor - kaže Štrbac za "Vesti".

On je uveren upravo u ovaj scenario zato što, kako objašnjava, Vrhovni sud Hrvatske mora da utvrdi da je u presudi kojom je osuđen na 15 godina grubo prekršeno krivično pravo po kome je on mogao biti suđen i osuđen isključivo za krivična dela na osnovu kojih je doneta odluka o ekstradiciji.

- Mada je u toj odluci okrivljen za samo jedno krivično delo, faktički je presuđen i za još dva druga, što je gruba povreda procedure. Kada donesu ovu odluku, sudsko veće će odmah odlučivati i o ukidanju pritvora, a ključni argument biće činjenica da je on već iza rešetaka mnogo više nego što bi iznosila maksimalna kazna za ono što se tereti - objašnjava Štrbac.

Ipak, sudije Vrhovnog suda Hrvatske mogu i drugačije da odluče, a najrealnija su dva scenarija. Prvi je da se prvostepena presuda u potpunosti prihvati, a druga da se prihvati samo u onom delu zbog koga je i izručen iz Australije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading