ĐURIĆ U NOVOM SADU: Ono što je za Jevreje Jerusalim - to je za SRBE KOSOVO!

Autor: informer.rs

Vesti

29.05.2018

20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras u Novom Sadu da Srbi na Kosmetu nemaju adekvatnu bezbednost koju su dužni da im obezbede predstavnici lokalnih institucija i međunarodnih mirovnih misija, a svi oni su juče zakazali kada su Albanci kamenjem napali Srbe povratnike prilikom posete Crkvi Svete Trojice u Petriču i kada je povređeno troje njih.

RepublikaFoto: Tanjug
Đurić objasnio kako se voli Kosovo

- Srbima na Kosovu i Metohiji je poslata jedna izuzetno loša poruka – da njihova bezbednost jeste ugrožena. I tu se ne radi samo o dva ili tri izolovana incidenta. Radi se o jednoj kampanji koja traje mesecima, u kojoj se pljačkaju srpska domaćinstva, odvodi stoka, napadaju napuštene kuće, povratnicima zabranjuje da obiđu svoja ognjišta – rekao je  Đurić.

 Đurić je istakao i da to ni na koji način ne poboljšava povezivanje teme bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, sa temom dijaloga Beograda i Prištine.

 - Bezbednost mora da bude svetinja i neupitna i ništa i niko ne sme da je dovodi u pitanje. Srbi na Kosovu i Metohiji ni bilo ko drugi, nema nameru, niti mogućnost da razgovara pod pritiskom, ucenama ili bilo kakvim oblikom nasilja. Jedini put za postizanje dogovora i napretka u razgovorima je za pregovaračkim stolom, a ne sa kamenom u ruci ili sa prstom na obaraču – naglasio je Marko Đurić u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine.

RepublikaFoto: pixabay.com

Inače, Đurić je pre toga učestvovao na Tribini "Srbi i Jevreji - uvezane sudbine", koja je održana  u Kulturnom centru Novi Sad. Đurić je na toj tribini kazao da postoji apsolutna paralela u navodima da ono što je Jerusalim za Jevreje, to je za Srbe Kosovo i Metohija i dodao:

 - Za srpski narod prostor Stare Srbije predstavlja takođe deo kolektivnog sećanja i kohezioni je faktor za sve Srbe ma gde da žive.

 Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam rekla je  da je drugačije tumačenje Holokausta opasno i da u državama regiona ima mnogo više manifestacija antisemitizma nego što je to slučaj u Srbiji.

 - Pored zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu , veze Srba i Jevreja su višestruke. Srbija je  među prvima priznala pravo Jevreja na svoju državu podržavši Balfurovu deklaraciju pre jednog veka, a neki od od osnivača modernog Izraela poreklom su sa prostora Srbije – rekla je izraelska ambasadorka.

Marko Đurić se izraleskoj ambasadorki  zahvalio i zbog podrške te zemlje u borbi Srbije u vezi sa očuvanjem Kosova i Metohije, naglasivši da se prilikom zvaničnih poseta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i državne delegacije toj zemlji uverio da su odnosi na najvišem političkom nivou odlični, a da je na celom društvu da ih dalje unapređujemo ekonomski i kulturno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
Ana

29.05.2018 20:37

Kosovo je nasa sveta zemlja.

MILOS

29.05.2018 20:37

JERIMIC JE PO MENI SKROZ NEBITAN U CELOJ PRICI.

Uja

29.05.2018 20:40

Kosovo je deo Srbije.

sasa

30.05.2018 05:12

@Uja - KiM je srce Srbije