BRNABIĆ: Kosovo nije uslov za EU

Autor: Republika

Vesti

18.05.2018

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se problem u vezi s Kosovom i Metohijom mora rešiti, da mora biti pronađeno kompromisno rešenje, te dodala da garantuje da priznanje nezavisnosti nikada neće biti postavljeno kao uslov za članstvo Srbije u EU.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić, premijer Srbije 

- Pitanje Kosova mora biti rešeno zbog stabilnosti i bezbednosti građana u regionu. Mora da bude pronađeno kompromisno rešenje. Misliti da će Srbija samo priznati nezavisnost Kosova je suludo i to se nikada neće desiti - poručila je Brnabić u izjavi novinarima u Sofiji.

Ona je naglasila da je neophodno naći kompromis u kojem će svi dobiti i izgubiti.

Srbija je, prema njenim rečima, spremna na kompromis, te dodala da je, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, pokrenut unutrašnji dijalog u Srbiji baš sa ciljemd a se otvore razgovori o mogućim kompromisima.

Izrazila je ujedno žaljenje što Priština nije spremna na kompromis, već čak naprotiv traži samo konačno rešenje za priznanjem, do čega, kako je podvukla, neće nikada doći.

Takođe je izrazila žaljenje što su veliki napori predsednika Vučića i vlade minirani "terorističkim aktom" protiv direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića, koji je došao u Kosovsku Mitrovicu da razgovara sa građanima tog grada o tome šta može biti kompromis, a umesto toga je uhapšen i maltretiran u Prištini.

- To je bio veliki korak unazad - ocenila je Brnabić dodajući da moramo da razmišljamo o budućnosti, koja je moguća samo ako stvarno razgovaramo o kompromisu.


Rekla je da žali i što od Prištine nije čula spremnost za kompromis, ali i zato što toga nema ni od strana koje ih podržavaju.

Brnabić je naglasila da priznanje nezavisnosti Kosova, koja je autonomna pokrajina Srbije, nikada nije postavljeno kao uslov za pristupanje Srbije EU.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Nemoguće je takav uslov staviti na sto jer pet članica EU nije priznalo nezavisnost i reklo da nikada neće ni priznati", primetila je, objasnivši da je rečeno da je jasna poruka da je potrebna normalizacija odnosa Beograda i a Prištine, kako EU ne bi "uvozila" nestabilnost.


Podsetila je i da je Evropska komisija statusno neutralna, jer predstavlja sve članice EU, među njima i one koje nisu priznale nezavnisnost Kosova, poput Španije, Kipra ili Slovačke.

- Taj uslov nikada nije bio na stolu i garantujem da nikada neće biti na stolu za naše članstvo u EU  zaključila je premijerka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Mudri dzentlmen

18.05.2018 16:02

Iskreno se nadam da necemo odustati od svojih stavova vezanih za Kosovo! Zivela Srbija!

Mudri dzentlmen

18.05.2018 16:03

Kosovo je bilo, jeste i ostace neotudjivi deo Republike Srbije!

Sever

18.05.2018 17:31

Nadam se da je svima u EU jasno da se nikada nećemo odreći Kosova.

Neki_Nenad

19.05.2018 15:04

Nadam se da je tako!