ŽESTOKA PRETNJA AMERIKE: Neće biti Srbije i Vučića ako ne prihvatite naš plan za Kosovo!

Autor:

Vesti

16.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci traže od Srbije da potpuno kapitulira i prizna Kosovo. U suprotnom, kako glasi brutalna pretnja američkog specijalca za Balkan Vesa Mičela: "Neće biti ni Vučića ni Srbije."

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ves Mičel i Aleksandar Vučić

Ves Mičel je unutar Stejt departmenta glavni operativac za Balkan, a opasnu poruku uputio je, kako prenose mediji, pred više ljudi tokom sastanka sa predstavnicima NVO sektora u Beogradu.

- Ako Vučić ne prihvati plan za Kosovo, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju - doslovno je rekao Mičel, odstupajući ovom najstrašnijom pretnjom od diplomatskog rečnika.

Prema informacijama koje su procurile u javnost, pomenuti plan dostavljen je Vučiću, a u njegovom kreiranju, uz Mičela, učestvovala je i Helga Šmit, zamenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, kao i jedan britanski predstavnik. Osnovu tog plana, što nije nikakvo iznenađenje, predstavlja ultimativni zahtev da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u Ujedinjene nacije i sve druge međunarodne organizacije i faktički prizna lažnu državu.

Jovanović: Izjava zaslužuje reakciju s naše strane, i diplomatsku i političku

Foto: Tanjug

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke, smatra da je poruka u najmanju ruku krajnje neprimerena.

- Ako je pretnja krajem poruka da su spremni i na fizičku likvidaciju, onda Vesu Mičelu ne treba dozvoliti da boravi u Srbiji. Ako nije, onda neka objasni na šta je mislio. O Vučiću i sudbini Srbije odlučivaće građani Srbije - poručuje Glišić.

 

Glišić: Ako je pretnja krajem poruka da su spremni i na fizičku likvidaciju, onda Mičelu ne treba dozvoliti da boravi u Srbiji

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Srpski telegraf da je kraj za bilo kog političara u Srbiji onda i jedino onda kada to odluči narod Srbije na izborima.

- Tako je bilo svaki put kad su se dešavale političke promene. Narod je većinski i ubedljivo na Vučićevoj strani i to Mičel zna. Takođe, ova izjava je kombinacija ličnog i političkog pritiska na predsednika Srbije i ona ide u paketu sa nepovoljnim zapadnim planom za Kosovo. Bojim se da je ovo tek jedna epizoda u serijalu pritisaka na našu zemlju - napominje Stanković.

Stanković: Ova izjava je kombinacija ličnog i političkog pritiska na predsednika Srbije

Da je poruka Amerikanaca neprihvatljiva pretnja, smatra i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović.

- Pre svega, nije uobičajeno da se upućuje takva, više nego preteća, poruka. Ne znam pri tome ima li jedan takav čovek uopšte ovlašćenja da se tako izjašnjava o drugim državama, pogotovo o šefovima država, jer je ipak on jedan običan činovnik. U svakom slučaju, ako je to zaista tako izrečeno, apsolutno je neprihvatljivo i zaslužuje reakciju s naše strane, i diplomatsku i političku - naglašava Jovanović.

Ko je Ves Mičel
- Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
- Glavni američki čovek za Balkan
- Nasledio Viktoriju Nuland u oktobru 2017.
- Ima 31 godinu
- Poznat po iznošenju najtežih optužbi na račun Putina
- Zagovornik što većeg širenja NATO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Ceca

16.05.2018 09:18

Jedino na sta Srbija pristaje jeste kompromisno resenje.

dane

16.05.2018 09:19

Ništa novo ,to je uobičajen jezik Američke demokratije koja je već veliki deo sveta uvila u crno.

Stojkovic_NBG

16.05.2018 09:29

Amerika samo zna da ucenjuje i preti!

Neda

16.05.2018 09:35

Ves Micel je mlad politicar cije izjave jesu bombasticne, mada ukoliko je taj plan Amerike ,jedino narod Srbije moze da odluci ko ce ih u svetskim okvirima predstavljati aa Ammerika treba da prestane da gura nos gde mu nije mesto.