"Imamo sve više dece obolele od raka, počinjem da verujem da je to od BOMBARDOVANJA"

Autor: Republika

Vesti

13.05.2018

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija ozbiljno da istraži posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom, ocenivši da se radi o zločinu bez presedana.

RepublikaFoto: twitter.com/arturaskerelis
Ilustracija

Vučić je, prilikom obilaska Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, povodom završetka radova na izgradnji i opremanju objekta "Onkologija II", najavio da će država i dalje da ulaže u zdravstvo, jer je to ukazivanje poverenja našem zdravstvenom sistemu.

Rekao je da je saznao od lekara da ima sve više dece obolele od raka.

- Nisam nikada sasvim verovao u sve teorije o osiromašenom uranijumu, da su za sve krivi oni koji su nas bombardovali, ali danas u razgovoru sa lekarima, iako su razlozi multifaktorijalni, svakako jedan od razloga za oboljenja je osiromašeni uranijom. Javlja se kod dece čiji su roditelji oko ’90 godišta. Da li ćemo uspeti da dokažemo to ili ne, ne znam, jer je dosta završilo u Ibru, Dunavu ili Crnom moru. Svi lekari misle da je to ostavilo značajne posledice. To zločin bez presedana - podvukao je Vučić.

Ukazao je da su kupljena tri nova akcelatora za Beograd, a nabavljeni su i za Niš, Kragujevac, Novi Sad i Kladovo.

- Kladovo će imati, kako su mi rekli, ne jedan tehnološki skok, već dva. Njihovi lekari moraće da se pripreme u Beogradu za novu opremu. Veoma sam srećan što će to mnogo da znači za borski okrug - kazao je on.

Vučić je preneo da su mu lekari rekli da novom opremom nestaju od Nove godine liste čekanja. Takođe je naglasio da ovo nije nekakva mašina na poluvisokom nivou, već najmodernija, koju je moguće naći u najrazvijenijim zemljama zapadne Evrope i sveta.

Osvrnuo se, tim povodom, i na problem zadržavanja stručne radne snage u zemlji.

- Imamo problem sa fizičarima i inženjerima, koji zbog neuporedivo većih primanja odlaze, manje nego u Bugarskoj i Hrvatskoj, ali i dalje u ogromnom broju. To je za nas katastrofa, jer kao država ulažemo u njih, ali ne možemo da im ponudimo adekvatne plate. Drugi problem su plate medicinskih sestara. To su ljudi koj rade najteži posao. Imali smo nekada 120 koji se prijave na konkurs, danas nema ni 15 - ukazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će ove godine biti uvećane plate, pre svega medicinskih sestara, ali i lekara i ostalog osoblja u zdravstvu.

- Kada budemo uradili povećanja još dve godine zaredom, biće podnošljiva situacija sa boljim uslovima za rad - naglasio je on.

Vučić je rekao da je planirano da se osoblju u zdravstvu nađe rešenje za ubacivanje u rešavanje stambenog pitanja, kao što je urađeno za pripadnike bezbednosnog sektora.

- To je za nas od presudnog značaja. Moraćemo da povećamo plate sestrama u šok-sobama, na Intenzivnoj nezi i Onkologiji. Ko će da radi za 35.000 ili 40.000 dinara svakog dana taj najteži posao - kazao je on.

- Rekao bih im veliko hvala. Hvala profesoru Džodiću što je primetio da je u protekle četiri godine u zdravstvo uloženo više nego tokom više decenija - zaključio je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading