LONČAR: To nikada nije bilo u Srbiji!

Autor: Tanjug

Vesti

13.05.2018

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Srbija ispunila standarde koji važe za savremeni svet, a to je da poseduje savremeni aparat za zračenje na 250.000 stanovnika.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zlatibor Lončar i Aleksandar Vučić u poseti Institutu za onkologiju

- Konačno je to ispunjeno. Koliko mi je poznato, to nikada nije bilo u Srbiji - naglasio je Lončar na otvaranju Onkolgije 2.

Kaže da je to prvi cenar gde će biti odvojeni ljudi koji dolaze na pripremu za zračenje, kao i da će imati posebne prostorije sa svojim porodicama i da se neće mešati sa ljudima koji su već u zoni zračenja.

Takođe, za razliku od ranijeg centra, ovaj će imati osvetljene prostorije, te zdravstveni radnici, prema Lončarovim rečima, više neće morati da pitaju "kakvo je vreme bilo danas".

- Ostaje sada da se svi sistemi napune, uklope i da se utvrdi šta je potrebno za pripremu pacijenta koji se zrači. Njima će sistem sam proceniti stepen zračenja - ukazao je ministar.

Govoreći o sledećim planiranim projektima u oblasti zdravstva, Lončar navodi da su sledeći gradovi čiji će zdravstveni objekti biti modernizovani Kladovo, Kragujevac i Sremska Kamenica.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Radan Džodić rekao je da je danas veliki dan za Srbiju i srpsku medicinu, naročito onkologiju, i naveo da je u protekle četiri godine u Institut uloženo više nego od njegovog osnivanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
West

13.05.2018 11:58

Najsavremeniji aparati za zracenje su zaista novost za Srbiju, ali siguran znak da sve ide na bolje!

Suzana

13.05.2018 11:58

Srbija je zasluzila da ima ovako opremljen institut u kojima ce uspesno leciti pacijente obolele od karcinoma.

Stevana

13.05.2018 12:05

Ni jedna vlast nije obezbediila ovoliku kolicinu medicinske opreme koliko je ova. Opremila je Niski klinicki centar a sada i Institut za onkologiju.

Fudbaler

13.05.2018 12:13

Srbija je ispunila standarde koji važe za savremeni svet, a to je da poseduje savremeni aparat za zračenje na 250.000 stanovnika. Rayvoj onkologije je i te kako važan segment koji će pomoći građanima Srbije.