EU PLJUNULA NA SRBIJU: ZSO se formira po kosovskom ustavu

Autor: D. SIMIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

11.04.2018

05:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija pokazala je pravo lice i pljunula na Briselski sporazum!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači i Federika Mogerini

- Asocijacija - Zajednica srpskih opština, biće uspostavljena u okvirima zakonodavstva Kosova. Ustavni sud Kosova je ocenio da je prvobitni dogovor u skladu sa ustavom. Sud je takođe dodao da će statut Asocijacije-Zajednice biti baziran u okvirima osnovnih principa o Asocijaciji srpskih opština, dogovorenih 25. avgusta 2015. godine. Odluka ustavnog suda dodaje da će njegove primedbe i zaključci poslužiti kao osnova za dalju razradu pravnog čina i statuta - poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Svima bi trebalo da bude jasno kakve su namere onih koji baš u ovom trenutku ovakve stavove iznose

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

NEVLADINA ORGANIZACIJA

Na pitanje da li se na Nacrtu statuta ZSO radi po Briselskom sporazumu, koji predviđa veće ingerencije za kosovske Srbe, ili po odluci ustavnog suda Kosova, koji te ingerencije spušta na nivo nevladinih organizacija, Kocijančićeva je rekla da će ZSO biti formirana "u skladu sa kosovskim pravom".

Reagujući na ovu skandaloznu najavu iz EU, direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić zapitao je odakle proizilazi pravo ustavnog suda da jednostrano poništava odredbe i principe dogovorene Briselskim sporazumom o uspostavljanju ZSO.

JOKSIMOVIĆEVA: Ovakve površne birokratske izjave su loš imidž za EU

- Postavljam pitanje gde, u kojoj tački sporazuma, kom članu ili stavu se predviđa da ustavni sud u Prištini jednostrano poništava njegove odredbe i to pre nego što je statut ZSO uopšte usvojen? Pošto tako nešto baš nigde i ni u jednom sporazumu nije predviđeno, svima bi trebalo da bude jasno kakve su namere onih koji baš u ovom trenutku ovakve stavove iznose - rekao je Đurić.

6 od 15 tačaka sporazuma odnosi se na ZSO

(NE)POŠTOVANJE DOGOVORA

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za Srpski telegraf da izjave birokrate Kocijančić oslikavaju loš imidž EU.

5 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma

RepublikaFoto: youtube.com/IndeksOnlineTV
Maja Kocijančić

- EU mora da obezbedi sprovođenje odredbi iz Briselskog sporazuma onako kako je dogovoreno i potpisano, a podsetiću da je nekadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton takođe potpisala Briselski sporazum, čime je EU postala garant sprovođenja. EU neka pokaže da ima kapacitet da se dogovoreno sprovede, a ovakve površne birokratske izjave su loš imidž za EU. Očekujem ozbiljniji i odgovorniji pristup - poručuje ministarka.

Analitičar Branko Radun u izjavi za Srpski telegraf ocenio je da ovakvom porukom Evropska unija nedvosmisleno staje na stranu Albanaca, ignorišući poštovanje dogovora u Briselu.

1,5 strana ima tekst Briselskog sporazuma

- Očigledno je došlo do pritiska iz Vašingtona da se stane na stranu Albanaca i da onda oni mogu ZSO da stavljaju u svoj zakonski okvir, čime će je do kraja obesmisliti. Srbija uprkos svemu mora da insistira na formiranju ZSO po Briselskom sporazumu ili da ga, ukoliko se ne poštuje, raskine - navodi Radun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

11.04.2018 06:34

Jedna slika govori ise od hiljadu reci. Kakva bliskost - takvi i dogovori!