STRANI GOSTI S GUJOM U DŽEPU TROŠE SAMO 70 EVRA NA DAN: Sprski turizam raste uprkos preprekama

Autor:

Vesti

10.04.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najšire ruke su Amerikanci i Kanađani, ali njih, nažalost, nema mnogo

STRANI GOSTI S GUJOM U DŽEPU TROŠE SAMO 70 EVRA NA DAN: Sprski turizam raste uprkos preprekama

Foto: Tamjug/Vladimir Pori/Vladimir Sporcic

Srbija je nastavila s rekordnim trendom rasta broja stranih turista iz prethodne godine, pa je i u prva dva meseca ove došlo do povećanja 11 odsto. Broj gostiju i prihod od njih sve su veći, ali je, uprkos tome, bolna tačka ostalo to što oni malo troše van hotela.


HRANA I SUVENIRI


Prošle godine strani turisti, u proseku, trošili su oko 70 evra dnevno na hranu, suvenire i zabavu, pokazalo je istraživanje hotelijera i restoratera Srbije (Hores). Turisti u našu zemlju dolaze iz čak 180 zemalja, a najbrojniji su oni iz Turske, Rusije, Poljske, BiH, Nemačke, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore i Kine. Najplatežniji su gosti iz Kanade i SAD, ali njih nema mnogo, a najviše je onih koji izgleda najmanje troše u Srbiji.


Pritom se pokazalo da se vanpansionska potrošnja ne menja u poslednjih pet godina. Na osnovu toga izveden je zaključak da se srpski turizam mora fokusirati na privlačenje imućnijih gostiju, koji su spremni više da potroše. Osim toga, činjenica da je 1.200 anketiranih gostiju iz 44 zemlje, u proseku, van hotela koristilo prevashodno jednu uslugu postavila je pitanje da li to znači da nedostaju sadržaji ili se sami gosti zbog finansijske krize odriču dela uživanja.


Naš turizam procvetao je 2022, kad je zabeleženo rekordnih 12,2 miliona noćenja, čak 51,8 odsto više nego prethodne godine. A lane je bilo još bolje jer se u našoj zemlji odmarao 2,1 milion stranih gostiju, kojih je prvi put bilo više nego domaćih. To je bila i presudna činjenica za rekordni prihod od 2,56 milijardi evra prihoda 2023.


KINEZA SVE VIŠE


I ove godine pokazalo se da je najveći rast dolazaka gostiju iz Kine, kojih je čak 200 odsto više u odnosu na 2022. Oni još nisu najbrojniji strani turisti kod nas i to samo podvlači neslućene mogućnosti za srpski turizam. Raste broj dolazaka i noćenja, posebno gostiju iz regiona: BiH, Severne Makedonije, Bugarske i Hrvatske. Prihodi od stranih gostiju u januaru iznosili su 217 miliona evra, odnosno 18 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.


GLOSA: TURISTI PREVASHODNO TROŠE NA HRANU, SUVENIRE I ZABAVU


Strani turisti u Srbiji 2023.
broj dolazaka Stopa rasta
Turska 201.000 60%
Rusija 170.000 38%
BiH 158.000 7%
Nemačka 123.000 16%
Bugarska 110.000 35%
Hrvatska 108.000 19%
Rumunija 100.000 34%
Kina 92.000 182%

Beograd magnet za svetske putnike


Najviše gostiju iz inostranstva lane je bilo u Beogradu (oko 3,5 miliona), kao i u Novom Sadu, Subotici i Nišu. Na Kopaoniku i Zlatiboru boravilo je 59,8 odsto gostiju od ukupnog broja posetilaca na planinama. Banje su takođe ostvarile dobre rezultate, i to s 2,8 miliona noćenja, a najposećenije su bile Vrnjačka, Sokobanja, Vrdnik i Lukovska banja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO






 

Komentari (0)

Loading