SVETAC KOJI JE ČUVAO VERNIKE KAO ANĐEO! Kakva je tajna njegove moći?

Autor:

Vesti

18.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti mučenik Konon Isavrijski - zaštitnik vernika

SVETAC KOJI JE ČUVAO VERNIKE KAO ANĐEO! Kakva je tajna njegove moći?

Foto: pixabay.com


Srpska pravoslavna crkva slavi dan sećanja na Svetog mučenika Konona Isavrijskog, svetitelja iz 2. veka koji je zbog svoje vere i istrajnosti strašno stradao.

Verovanje i životna priča

Prema verovanju, Konon je bio poučen u veri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila. Sve do svoje smrti, nevidljivo ga je pratio ovaj anđeo Božji. Priča o njemu otkriva njegovu duboku duhovnost i privrženost nebeskim vrednostima. Čak i kada je bio primoran da se oženi, postavio je zagonetno pitanje svojoj nevesti, pokazujući svoju predanost duhovnom životu.

Život posvećen veri

Nakon što je uspeo da privuče svoju nevestu i roditelje u veru Hristovu, Konon je živeo skromno sa suprugom kao sa sestrom. Posle njihove smrti, potpuno se povukao iz svetovnog života i posvetio molitvi i postu. Bio je poznat kao sveti čovek koji je pružao savete i utehu mnogima, a takođe se isticao i kao borac za širenje hrišćanstva.

Čudotvorna dela

Prema predanju, Konon je činio mnoga čuda, uključujući isceljenje bolesnika. Tokom jednog gonjenja, iako je bio mučen i izboden noževima, njegova krv je isceljivala bolesnike. Ova čudotvorna dela su ga proslavila kao svetitelja još za života.

Zaštitnik vernika

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Konona Isavrijskog 5. marta po crkvenom kalendaru. Veruje se da on, poput anđela čuvara, bdije nad vernicima i pruža im zaštitu i pomoć. Njegove molitve se smatraju moćnima i veruje se da on vodi ljude kroz život koji mu se mole za pomoć.

Sveti mučenik Konon Isavrijski ostaje simbol vere, istrajnosti i zaštite vernika, čija se priča prenosi i slavi kroz vekove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading