KAKO SU SRPSKI VITEZOVI POD VOĐSTVOM STEFANA LAZAREVIĆA RAZBILI MONGOLSKU VOJSKU: “Kо su oni od Hrišćana, što se bore kao lavovi?"

Autor:

Vesti

25.02.2024

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski vitezovi na bojištu

KAKO SU SRPSKI VITEZOVI POD VOĐSTVOM STEFANA LAZAREVIĆA RAZBILI MONGOLSKU VOJSKU: “Kо su oni od Hrišćana, što se bore kao lavovi?"

Foto: shutterstock

U najpoznatijem izvoru o osvajanjima Mongola, "Tajnoj istoriji Mongola", opisan je neobičan događaj tokom bitke kod Angore 1402. godine koju je kan Tamerlan vodio protiv turskog sultana Bajazita. U spisu se spominju srpski vitezovi u crnim oklopima, koji su se istakli u borbi protiv mongolskih streli, i pod vođstvom Stefana Lazarevića Visokog koji je tada bio turski vazal, razbili krilo vojske kana Tamerlana.

Ova neočekivana pojava privukla je pažnju samog Tamerlana, koji je se začuđeno zapitao:

- Ko su ti Hrišćani koji se bore kao lavovi?

Poštovanje prema srpskim borcima

Nakon što je Tamerlan trijumfovao u bitci, on je pokazao posebno poštovanje prema srpskim vitezovima. U spisu se spominje da je mongolski kan oslobodio samo Srbe, poštujući njihovu borbenost i hrabrost na bojištu.

Zagovoreni srpsko-mongolski sukob

Ovaj neobičan susret srpskih i mongolskih vojnika predstavlja interesantan momenat u istoriji, pokazujući kako su različite kulture i narodi mogli da se susretnu na bojnom polju. Takođe, ovaj događaj baca novo svetlo na odnose između Srbije i mongolske imperije u tom periodu.

Srpska hrabrost i poštovanje u istoriji

Prikaz srpskih vitezova u ovom istorijskom kontekstu i posebno poštovanje koje je Tamerlan pokazao prema njima predstavlja izuzetan primer srpske hrabrosti i poštovanja u istoriji. Iako su se našli na gubitničkoj strani u bitci, njihova hrabrost i sposobnost da izazovu začuđenje i poštovanje u protivnika ostavili su trajan utisak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Marcel Novosel

25.02.2024 22:47

Opet mitovi i legende....

Milos

02.03.2024 21:46

@Marcel Novosel - Nije mit!

Stefan Jakšić

08.04.2024 09:38

@Marcel Novosel - Nije mit, posle bitke Bajazit je zatvoren u kavez i tako je skoncao, a Stefan i vojska su se vratili u Srbiju sa sve oruzjem. Posle ove borbe, dobio je titulu despota.