PRVA TRIBINA PROJEKTA "HEROJI NISU SAMI": Da se ne zaborave Košare i Paštrik! (FOTO)

Autor: M.B.

Vesti

22.02.2024

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvorena prva tribina projekta "Heroji nisu sami".

PRVA TRIBINA PROJEKTA "HEROJI NISU SAMI": Da se ne zaborave Košare i Paštrik! (FOTO)

Foto: Republika

U Etnografskom muzeju održana je prva tribina u sklopu projekta "Heroji nisu sami", pod nazivom "Prošlost kad progovori: Heroji sa Košara i Paštrika". O ove dve bitke govorili su Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, general Stojan Konjikovac, potpukovnik Srđan Nikolić i Ivan Antić, narodni poslanik i borac sa Košara.

Poziv na sećanje i svest o stradanju


Zavičajno društvo Srba sa Kosova i Metohije, jedan od organizatora tribine, istaklo je važnost ovakvih događaja u podizanju svesti o stradanju našeg naroda na ovim prostorima. Ovo je samo jedan od koraka ka očuvanju sećanja na herojske podvige i stradanja koja su se desila tokom bitaka na Košarama i Paštriku.

Svedočenja i analize stručnjaka

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, preneo je snažna svedočenja i priče o stradanjima koja su se desila tokom ovih bitaka, ističući važnost da se ova sećanja čuvaju i prenose na mlađe generacije. General Stojan Konjikovac, iskusni vojni strateg, pružio je detaljnu analizu vojnih taktika i strategija korišćenih tokom bitaka na Košarama i Paštriku, osvetljavajući herojski duh boraca.

Emotivna povezanost i doprinos pojedinaca

Potpukovnik Srđan Nikolić je podelio svoje lično iskustvo i emotivnu povezanost sa ovim događajima, ističući važnost sećanja na hrabrost i žrtvovanje njegovih kolega. Ivan Antić, narodni poslanik i borac sa Košara, dao je svoj doprinos ovoj tribini kroz političku perspektivu, ističući potrebu da se herojska dela ovih boraca očuvaju u sećanju nacije.

- Želimo da kroz svedočenja učesnika obeju bitaka otrgnemo od zaborava i zauvek sačuvamo primer budućim generacijama o istinskom rodoljublju i žrtvi za našu Srbiju - saopštili su iz ovog zavičajnog društva.


Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. U sastavu jedinica VJ bilo je ukupno oko 2.500 ljudi, boraca, starešina, oficira, podoficira, a poginulo je 108 pripadnika VJ. Vojska Jugoslavije se sa Košara povukla tek nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Do 14. juna neprijatelj preko Košara nije mogao da prođe.
U žestokim borbama na Paštriku od 26. maja do 14. juna 1999. poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije, a više od polovine je stradalo usled dejstva NATO avijacije. S druge strane, prema zvaničnim podacima kosovske Komisije za verifikaciju statusa veterana, u operativnoj zoni Paštrik poginula su 453 pripadnika OVK snaga, a više od 700 njih je ranjeno.
Organizatori tribine "Prošlost kad progovori: Heroji sa Košara i Paštrika" su uz Zavičajno društvo Srba sa Kosova i Metohije, Muzej žrtava genocida i Udruženje veterana sa Košara. 


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading