DAČIĆ: Podići spomenik Vudrou Vilsonu

Autor: Tanjug

Vesti

23.03.2018

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić iniciraće podizanje spomenika bivšem američkom predsedniku Vudrou Vilsonu u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP/O. STEVANOVIĆ
Izneo ideju: Ivica Dačić

Dačić je za Blic objasnio kako je došao na tu ideju.

- Kao iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda, Vilson je zaslužio obeležje. Taj spomenik će služiti i kao podsetnik novim i budućim generacijama da su Srbija i SAD kroz istoriju bile na istoj strani - rekao je Dačić za beogradski list.

Kako je najavio, bivši američki predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir bi spomenik mogao da dobije na stogodišnjicu završetka rata i čina proslave dana kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući, 28. jula 1918.

- Tog dana, ove 2018. na tu značajnu stogodišnjicu slavljenja srpsko-američkog savezništva u Velikom ratu, red je da Vudro Vilson dobije svoj spomenik - kaže Dačić.

On je naglasio da je Vilson slao milione dolara pomoći Srbiji kada je našu zemlju napala austrougarska vojna sila, dok je Bil Klinton slao milione ali u bombama.

I tokom nedavnog sastanka Dačića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom, naš ministar podsetio je sagovornika na istorijski period od pre jednog veka.


- Nadam se da će se pozitivna dinamika bilateralnih odnosa razvijati i u budućnosti, naročito kada se obeležava 100 godina od kada je u znak savezništva sa Srbijom, podignuta srpska zastava na Beloj kući - istakao je Dačić.

- Albanci su na Kosovu podigli spomenik američkom predsedniku Bilu Klintonu nakon bombardovanja 1999. Srbija ima dužnosti čast da u Beogradu podigne spomenik Vudrou Vilsonu jer Beograd krase i spomenici drugih velikana koji su zadužili srpski narod u Prvom svetskom ratu - kaže Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading