DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA! Kako je Sveti Atanasije Veliki prevario đavola?

Autor:

Vesti

31.01.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Atanasije Veliki: Život i značaj

DANAS SLAVIMO VELIKOG SVECA! Kako je Sveti Atanasije Veliki prevario đavola?

Foto: printskrin


Srpska pravoslavna crkva i vernici širom sveta danas slave Svetog Atanasija Velikog, arhiepiskopa aleksandrijskog koji je živeo u 4. veku. Rođen je u Aleksandriji 296. godine, a već u ranom detinjstvu okrenuo se duhovnosti. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, proslavio se svojom učenošću na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji. Najpoznatiji je po svojem doprinosu učvršćivanju pravoslavlja i pisanju Simvola vere koji je usvojen na pomenutom saboru.

Iskušenje od strane đavola

Jedna od najzanimljivijih priča iz života Svetog Atanasija jeste ona o iskušenju od strane đavola. Legenda kaže da se đavo prerušio u najlepšu devojku i pokušao da zavodi Svetog Atanasija kako bi ga odvojio od Boga. Međutim, Sveti Atanasije je prozreo ovu prevaru i zamolio devojku da mu pokaže đavoljsku moć tako što će uskočiti u mali ćup. Devojka je to učinila, a monah je odmah zatvorio posudu i bacio je u more. Legenda dalje kaže da je ćup godinama plutao, sve dok ga nisu pronašli ribari koji su ga otvorili, nakon čega je đavo ponovo izašao i i danas luta svetom iskušavajući i kvareći ljude.

Običaji i verovanja

U jugoistočnoj Srbiji, postoji običaj da se na današnji dan svi sudovi drže čvrsto zatvoreni, jer se veruje da đavo beži u posude čim zagrmi, plašeći se Svetog Atanasija. Takođe, vodeničari slave ovaj praznik, verujući da đavoli vrebaju u virovima, te da zbog toga vodenice danas neće dobro raditi.

Sveti Atanasije Veliki ostaje važan deo pravoslavne tradicije i njegova životna priča i delo i danas inspirišu vernike širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading