NEKI TVRDE DA BI DANAS MOGAO DA UDARI GROM? Zaštitite svoj dom od nečastivih sila uz jednostavan običaj na Časne verige!

Autor:

Vesti

29.01.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Časne verige svetog apostola Petra: Praznik i legenda

NEKI TVRDE DA BI DANAS MOGAO DA UDARI GROM? Zaštitite svoj dom od nečastivih sila uz jednostavan običaj na Časne verige!

Foto: Printscreen/YouTube/Lepota Pravoslavlja

Časne verige


Današnji praznik u pravoslavnoj crkvi obeležava se kao dan kada je Sveti Petar okovan i mučen, ali se dogodilo čudo koje je promenilo tok događaja. Nakon smrti Isusa Hrista i vaznesenja, počelo je proganjanje hrišćana koje je trajalo više od 300 godina.

Upravnik Galileje, namesnik Irod, naredio je hvatanje Petra i njegovo bacanje u tamnicu, nakon što je već pogubio Jakova, brata Jovanovog. U tamnici, Petar je spavao okovan između dva vojnika, ali je noć pred izvođenje na sud doživeo čudo kada ga je anđeo oslobodio i proveo kroz zatvorske straže.


Čudotvorne verige i njihova moć isceljenja

Verige koje su spale sa Svetog Petra smatrane su za predmet isceliteljske moći. Prema predanju, mnogi bolesnici su se izlečili dodirujući ove verige. Patrijarh Jerusalimski, sveti Juvenal, poklonio je verige carici Evdokiji, a one su kasnije bile prepolovljene i deo je dospelo u Crkvu Svetih apostola u Carigrad, dok je drugi deo završio u Rimu.

Narodna verovanja i običaji

Praznik Časne verige ima posebno mesto u narodnim verovanjima i običajima. Prema narodnom verovanju, ovo je vreme kada se očekuje blaže vreme, a Verige se smatraju za veliki praznik u mnogim mestima. Postoje različita verovanja vezana za ovaj praznik - kosovsko stanovništvo ga praznuje zbog kuge, stočari zbog stoke, dok se veruje da će onaj ko nosi odelo šiveno na Časne verige poginuti od groma.

Zaštita doma od loših sila

U srpskom narodu postoji običaj da se na današnji dan verigama ili lancima veže kućni prag kako bi se dom zaštitio od nečastivih ljudi i sila. Takođe, postoje verovanja da bi odlazak na put na ovaj dan mogao doneti nesreću domu, te se preporučuje da se kuća sredi i blista kako bi se osigurala zaštita od Svetog Petra, koji se inače smatra zaštitnikom doma i porodice.

Današnji praznik nije obeležen crvenim slovom, što znači da nema posebnih zabrana u pogledu kućnih poslova, dok je čak poželjno da se kuća sredi. Sveti Petar se tradicionalno smatra zaštitnikom doma i porodice, te se praznik Časne verige obeležava sa posebnom pažnjom u mnogim domovima širom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading