PROSLAVITE SVETOG VASILIJA VELIKOG UZ SRPSKI TELEGRAF: Danas poklon ikona sa zlatotiskom

Autor:

Vesti

14.01.2024

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveti Vasilije Veliki - Veliki praznik i prvi dan julijanske nove godine

PROSLAVITE SVETOG VASILIJA VELIKOG UZ SRPSKI TELEGRAF: Danas poklon ikona sa zlatotiskom

Foto: republika

sveti vasilije veliki u zlatotisku


Danas, 14. januara, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Svetog Vasilija Velikog, jednog od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj dan takođe označava Mali Božić i prvi dan nove godine prema julijanskom kalendaru, kao i dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista, čime se obeležavaju čak tri praznika u jednom danu.

Život i značaj Svetog Vasilija Velikog

Prema istorijskom i crkvenom predanju, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini života. Živeo je u vreme cara Konstantina, koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere. Vasilijeva služba se, prema kanonu SPC, služi deset puta godišnje, a sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela ovog sveca.

Republika

Foto: republika

 

 


Običaji vezani za Mali Božić

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić, koji se smatra završetkom božićnih svetkovina. Takođe poznat kao Vasiljevdan i Srpska nova godina, ovaj praznik predstavlja važan datum u srpskoj tradiciji.

Srpski telegraf je povodom ovog praznika odlučio da svojim čitaocima pokloni ikonu sa zlatotiskom i molitvom, u znak poštovanja prema Svetom Vasiliju Velikom i kako bi vernicima omogućio da obeleže ovaj veliki praznik na poseban način.

Uz liturgiju Svetog Vasilija Velikog koja se služi u svim hramovima SPC, vernici će imati priliku da se dublje upoznaju sa značajem ovog praznika i da proslave Mali Božić sa posebnom svečanošću.

Sveti Vasilije Veliki, Mali Božić i prvi dan julijanske nove godine predstavljaju važan deo srpske verske i kulturne baštine, te se slavljenje ovih praznika smatra velikim obeležjem u srpskom narodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading