OGLASILO SE MINISTARSTVO NAKON DRAME NA DUNAVU: Ovo su rezultati analiza vode nakon nesreće!

Autor:

Vesti

05.01.2024

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema promena u fizičko-hemijskim osobinama vode nakon akcidenta na Dunavu

OGLASILO SE MINISTARSTVO NAKON DRAME NA DUNAVU: Ovo su rezultati analiza vode nakon nesreće!

Foto: Google maps


Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da su prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog usled potonuća barže "Lola - 5" koja je prevozila azotno đubrivo, pokazale da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke, odnosno da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda.

**Vanredno uzorkovanje vode reke Dunav**

Agencija za zaštitu životne sredine tokom današnjeg dana vršila je vanredno uzorkovanje vode reke Dunav na profilu Novi Sad u nekoliko navrata. U saopštenju se ističe da su rezultati prvih analiza pokazali da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko-hemijskih parametara, što pruža prve pozitivne naznake u vezi sa kvalitetom vode nakon akcidenta.

**Detaljnije analize u laboratoriji**

Uzorci vode su dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, gde će biti nastavljene detaljnije analize. Očekuje se da će rezultati analiza ukupnog organskog ugljenika, ukupnog azota i organskog azota biti dostupni uskoro, pružajući dodatne informacije o stanju vode nakon akcidenta.

**Nastavak informisanja javnosti**

Ministarstvo zaštite životne sredine najavljuje da će nastaviti da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, čiji se rezultati prikupljaju. Ovo je važan korak ka transparentnosti i pružanju informacija o stanju životne sredine nakon pomenutog incidenta.

**Potonuće barže "Lola - 5"**

Natovarena barža "Lola - 5", koju je vukao nemački brod "Antonia", potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do ove plovne nezgode došlo je kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj. Ovo je izazvalo zabrinutost u vezi sa mogućim uticajem na kvalitet vode u Dunavu, ali prve analize pružaju ohrabrujuće informacije.

(TANJUG)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading