OTKRIVENA NOVA VRSTA PTICE U SRBIJI: Čudo kod Sokobanje!

Autor: Novosti

Vesti

27.12.2023

23:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriće velikog morskog gnjurca na jezeru Bovan

OTKRIVENA NOVA VRSTA PTICE U SRBIJI: Čudo kod Sokobanje!

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Slobodan Marković i Danilo Penić, otkrili su novu vrstu ptice na jezeru Bovan u blizini Sokobanje - velikog morskog gnjurca.

Tokom redovnih terenskih aktivnosti, 26. decembra su posmatrali dve vrste ptica iz familije morskih gnjuraca koje su kao zimski gosti u Srbiji beležene prethodnih godina: riđogrli morski gnjurac i vrnoglavi morski gnjurac, a zatim su uočili i trećeg predstavnika ove familije, velikog morskog gnjurca.



Potvrda prisustva velikog morskog gnjurca



Iako su vremenski uslovi i udaljenost ptice od obale otežavali njihov zadatak, strpljenje ornitologa se isplatilo kada je ptica na kraju prišla njima, omogućavajući im da naprave prve i za sada jedine fotografije ove vrste, čime je sa sigurnošću potvrđeno njeno prisustvo u Srbiji.


Karakteristike velikog morskog gnjurca



Veliki morski gnjurac koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88 centimetara, a raspon krila mu doseže do 148 centimetara.

Ova vrsta se u Evropi gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope.


Prilagođenost životu u vodi



Ova ptica se potpuno prilagodila životu u vodenim površinama, hraneći se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu. Njene noge, smeštene iza polovine tela, savršeno su prilagođene za kretanje u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabljiim skokovima.



Ostale aktivnosti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije



Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine sprovodi međunarodni Zimski popis ptica vodenih staništa, a tokom januara obilaze gotovo svaku vodenu površinu u Srbiji. Takođe, tokom zime, nastoje da na većim vodenim površinama pronađu neku pticu selicu, što im je ovoga puta donelo pravi novogodišnji poklon u vidu otkrića velikog morskog gnjurca na jezeru Bovan.

Ovo otkriće predstavlja značajan doprinos poznavanju ornitološke faune Srbije i otvara nova istraživanja o prisustvu ove vrste ptica na našim prostorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading