MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O REZULTATIMA RADA SVOG TIMA U PRETHODNOM PERIODU: Dijaspora želi svoje ministarstvo, da čuva jedinstvo s otadžbinom

Autor:

Vesti

26.12.2023

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodna strategija je doneta 2011, a novu su, prema rečima ministra, inicirali Srbi iz dijaspore kroz razgovore na Vidovdanskom saboru.

MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ PREDSTAVIO IZVEŠTAJ O REZULTATIMA RADA SVOG TIMA U PRETHODNOM PERIODU: Dijaspora želi svoje ministarstvo, da čuva jedinstvo s otadžbinom

Foto: Tanjug/ MIroslav Milovanović

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu, podneo je javnosti izveštaj o rezultatima rada svog resora, uključujući i one na pripremi i realizaciji velikog projekta: Strategije o čuvanju i jačanju odnosa matične države i dijaspore. On je poručio da Srbi koji žive van matice žele da imaju svoje ministarstvo u Srbiji.

- Srbi u dijaspori žele da znaju na koja vrata mogu da pokucaju i šta je to što će predstavljati most između tog i drugih ministarstava u Vladi. Veliki problem dijaspore su nepoznavanje procedura i nedostatak informacija i s toga se nameće kao rešenje služba koja bi bila neka vrsta šaltera. Taj mehanizam bi posebno pohvalili oni iz dijaspore koji bi da ulažu u Srbiji - poručio je Milićević.

Prethodna strategija je doneta 2011, a novu su, prema rečima ministra, inicirali Srbi iz dijaspore kroz razgovore na Vidovdanskom saboru. Ciljevi, planovi, ideje za novu strategiju prikupljeni su kroz otvoreni dijalog s dijasporom.

- Razgovori nisu bili formalizovani, a suština je bila da mi kroz dijalog s našim sunarodnicima iz rasejanja dođemo do tog dokumenta. Mi smo samo ponudili neke od tema koje su naši eksperti smatrali bitnim ili ih je iskustvo nametnulo, ali sami razgovori nisu bili ograničeni tim temama. Trudili smo se da ohrabrimo svakoga ko je učestvovao u dijalogu da iznese teme koje smatra bitnim. U pitanju je inkluzivan proces koji treba da traje do izrade nove strategije, potom i javne rasprave, pa do usvajanja nove strategije. To je aktivnost koja je do sada okupila nekoliko hiljada ljudi: pojedinaca, predstavnika udruženja i drugih - naveo je ministar Milićević i dodao da je ovo jedinstven pristup u našoj praksi izrade strateških i normativnih akata.

Prema njegovim rečima, kada se glas dijaspore čuje i uvažava, onda se ona motiviše dijaspora da uzme učešće.

Dan srpske zastave prvi put u Nemačkoj

Milićević je apostrofirao i da je posebno ponosan što je po prvi put Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (15.septembra), obeležen u dijaspori. I to u Nemačkoj, gde se okupilo nekoliko desetina hiljada Srba, ne samo iz ove zemlje, već i iz drugih evropskih država.

Kroz tri letnja kampa prošlo 5.000 dece

Republika

Foto: republiaka.rs

Đorđe Milićević

Ministar Milićević je govorio i o brojnim drugim aktivnosttima koje je sproveo sa svojim timom. Između ostalog, prvi put nakon više od 10 godina organizovan je Vidovdanski sabor u Srbiji, a na kojem je bilo 275 predstavnika udruženja koja okupljanju Srbe van matice. Uspešno su organizovana i sprovedena tri tematska letnja kampa, kroz koji je prošlo 5.000 dece.

- Želeli smo da ih dodatno podstaknemo da još više misle o Srbiji i da onog trenutka kad završe srednje škole i fakutelte razmišljaju da se vrate u maticu - dodao je ministar i naglasio da su mališanima obećali da će kampovi postati praksa u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading