DAČIĆ: Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije!

Autor: Tanjug

Vesti

14.03.2018

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rabatu da Maroko i Srbija dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i da Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP
Dačić u Maroku

Dačić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Maroku, razgovarao je danas u Rabatu sa predsednikom Vlade Maroka Saadedinom El Otmanijem i svojim kolegom, šefom diplomatije, Naserom Buritom.

Ministar Dačić i marokanski zvaničnici razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito, ekonomske saradnje, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

- Naše dve zemlje dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava. Pokazalo se da u međunarodnom pravu ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda takvi izuzeci postaju pravilo - rekao je Dačić posle razgovora.

- Mi smo više puta rekli da međusobno podržavamo teritorijalni integritet naših zemalja i na takav način se ponašamo u međunarodnim organizacijama sa željom da se svi problemi reše na miran način, dijalogom u okviru institucija koje su nadležne da posreduju u takvom dijalogu, a to su pre svega UN - kazao je Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP

On je istakao da je za nas od ključnog značaja poštovanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. 

- Zahvalni smo na tome što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i još jednom bih pozvao na otvaranje saradnje ovog regiona sa regionom Zapadnog Balkana - izjavio je šef srpske diplomatije.

Posle današnjih sastanaka, on je ocenio da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i izrazio je spremnost Srbije da ih dalje razvija u duhu prijateljstva i saradnje.

- Potrebno je što pre aktivirati Mešoviti komitet za saradnju između dve zemlje kako bi se povećala i naša ekonomska saradnja. Ona bi mogla da bude na mnogo višem nivou nego što je sada. Ima mnogo oblasti u kojima možemo imati bolju saradnju kao što su poljoprivreda, energetika, IT - kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da će Maroko biti zemlja počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga, koji se u oktobru održava u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/MSP

Izražavajući zadovoljstvo zbog posete Maroku, on je naveo da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i sa ponosom ističe dugogodišnju tradiciju naših diplomatskih odnosa.

- Mom kolegi, ministru spoljnih poslova, doneo sam fotografije iz naših arhiva.U pitanju su fotografije nastale tokom posete Tita Maroku i fotografije kralja Hasana Drugog iz Beograda sa učešća na Prvoj konferenciji nesvrstanih 1961. godine - naveo je Dačić.

Ministar Dačić održao je predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije, koje je upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, evropskim integracijama Srbije, regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.

Danas su potpisani Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Maroka, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, medija, omladine i sporta između vlada Srbije i Maroka za period od 2018. do 2020. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading