VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA OSMAKE: Danas počinje biranje trećeg predmeta za završni test

Autor:

Vesti

01.12.2023

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maturanti biraju jedan od pet predmeta: biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA OSMAKE: Danas počinje biranje trećeg predmeta za završni test

Foto: RINA

Učenici osmog razreda od danas do 29. decembra, mogu, preko portala Moja srednja škola ili pisanim putem u školi, da se izjasne koji će, od ponuđenih pet predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je kazala da su to biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, saopštio je njen kabinet.

Prema njenim rečima, u školskoj 2023/ 2024 probni završni ispit biće održan 22. i 23. marta dok će završni ispit u toj školskoj godini biti održan 17. 18. i 19. juna.

 
- Novina je što će učenici imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu - istakla je ona.

Ministarka je podsetila da ukoliko se učenici predomisle ili iz određenih razloga se ne prijave u navedenom roku imaju mogućnost da se naknadno prijave ili da promene izabrani test.

- Od 22. do 26. januara 2024. godine učenici mogu proveriti svoj izbor na portalu Moja srednja škola ili neposredno u školi. Ukoliko se predomisle, odnosne žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu to mogu da urade 29. i 30. januara 2024. godine. Konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara 2024. godine - navela je ministarka.

Najveći broj učenika tokom prošle godine, prema rečima Đukić Dejanović, kao treći test opredelio se da polaže biologiju, njih 38 odsto (24.307 učenika), geografiju je polagalo 28 odsto (18.243 učenika) i istorija 16 odsto (10.544 učenika), devet odsto (5.999 učenika) je polagalo hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata učenika (5.270 učenika) odlučilo za fiziku.

Otvoren je i viber kanal "MOJA SREDNJA ŠKOLA – Info kanal", na kome roditelji, kao i učenici mogu pročitati informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i upisa u srednje škole. Više o viber kanalu pročitajte na portalu Moja srednja škola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading