EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OTKRIVA SKANDALOZNU PROVALU: Lažni sveštenik i opština u zaveri protiv SPC!

Autor:

Vesti

29.11.2023

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske osuđena je provala grupa lica zajedno sa samozvanim i lažnim sveštenikom Nikolom Džufkom u crkvu Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakitnici, opština Podujevo.

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA OTKRIVA SKANDALOZNU PROVALU:  Lažni sveštenik i opština u zaveri protiv SPC!

Foto: Eparhija Raško-prizrenska

 Cilj grupe bio je da crkvu proglase za "crkvu Fana Nolija" koja pripada samozvanoj i samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana. Eparhija ističe da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru KiM.



Lažni sveštenik Nikola Džufka



Nikola Džufka, građanin Republike Albanije iz Elbasana, lažno se predstavlja kao pravoslavni sveštenik, iako ga kanonska Pravoslavna Crkva Albanije nije priznala kao klirika.

On nema crkvu ni zajednicu vernika, već je improvizovao "crkvu" u podrumu svoje kuće. Džufka je lažno tvrdio da je rukopoložen od strane čoveka srpsko-rumunskog porekla, iako ta osoba nema veze sa Pravoslavnom crkvom.

O njemu se navodi da daje neodgovorne izjave u medijima, izazivajući neprijateljstvo među verskim zajednicama i nedostatak uzajamnog poštovanja.


Povreda kulturne i duhovne baštine



Eparhija ističe da su ovakvi i slični akti usmereni ka otimanju duhovne i kulturne baštine Srpske Pravoslavne crkve, te da je Rakitnica nekada bila srpsko selo, ali su se poslednje srpske porodice iselile posle srpsko-turskog rata 1878. godine. Crkva Sv. Arhangela Mihaila, građena u 14. ili 15. veku, pretrpela je oštećenja, ali je sačuvana zahvaljujući poštovanju starijih Albanaca koji su čuvali predanje da je u njoj prenoćilo telo srpskog kneza Lazara posle Kosovske bitke 1389.



Zaštita kulturne i duhovne baštine



Eparhija raško-prizrenska ukazuje na hitnu potrebu zaštite kulturne i duhovne baštine od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama. Takođe, najavljuje podnošenje krivične prijave protiv Nikole Džufke i traženje istrage oko učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom krivičnom činu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading