PRELEPO! U čast 115 godina prijateljstva Srbije i Egipta, osvetljena Fontana na Slaviji i Kula u Kairu! NAŠ PRVI KONZUL U OVOJ DRŽAVI BIO JEDAN VELIKAN! (FOTO)

Autor:

Vesti

24.11.2023

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomatski odnosi Srbije i Egipta su započeti 1908. godine kada je u Kairu otvoren konzulat Kraljevine Srbije.

PRELEPO! U čast 115 godina prijateljstva Srbije i Egipta, osvetljena Fontana na Slaviji i Kula u Kairu! NAŠ PRVI KONZUL U OVOJ DRŽAVI  BIO JEDAN VELIKAN! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP/D. Vojinović

Slavija fontana

Fontana Slavija u Beogradu bila je osvetljena bojama egipatske zastave u četvrtak 23. novembra, a istovremeno Kula egipatskog Ministarstvo spoljnih poslova u Kairu blesnula je u bojama srpske zastave u čast proslave 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije.

 

 

U 18 časova intonirane su himne obe zemlje.

Na Kuli u Kairu bila su prikazana i imena obe države na arapskom jeziku i simboličan broj od 115 godina.

Diplomatski odnosi Srbije i Egipta su započeti 1908. godine kada je u Kairu otvoren konzulat Kraljevine Srbije.

Nakon što je Egipat stekao nezavisnost, 1922. godine konzulat je podignut na nivo generalnog konzulata, a 1926. godine je podignut na nivo poslanstva; za prvog otpravnika poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Egiptu izabran je Jovan Dučić.

Uvažavajući Dučićeve napore da uspostavi bolje odnose između Egipta i Kraljevine SHS, kralj Fuad I mu je 1931. godine uručio Orden Nila u stepenu visokog oficira koji je mahom bio rezervisan za britanske oficire i zvaničnike koji su služili u Egiptu i znamenite Egipćane koji su pomogli ovoj državi.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading