"HRVATSKA NE BI POSTOJALA, DA NAS SRBI NISU SPASILI": Hrvatski istoričar izazvao burne reakcije zbog ove izjave (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.11.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći hrvatski istoričar, dr Tvrtko Jakovina priznao da su Srbi 1918. spasili Hrvate.

"HRVATSKA NE BI POSTOJALA, DA NAS SRBI NISU SPASILI": Hrvatski istoričar izazvao burne reakcije zbog ove izjave (VIDEO)

Foto: youtube.com/ MostaracBova

U izjavi za državnu televiziju Hrvatske, renomirani hrvatski istoričar, dr. Tvrtko Jakovina, izneo je neobičnu perspektivu na istorijske događaje iz 1918. godine.

Jakovina je priznao da su Srbi, prema njegovim rečima, igrali ključnu ulogu u spasavanju Hrvata i da Hrvatska nije ušla u prvu Jugoslaviju kako bi danas postojala kao samostalna država.

Prema njegovoj izjavi, 1915. godine Srbima je bilo ponuđeno preuzimanje teritorija poput Slavonije, Bosne i Hercegovine, Like i dela Dalmacije kako bi stvorili vlastitu državu.

Istovremeno, Istra i drugi dio Dalmacije bio je obećan Italiji, dok je preostali mali deo Hrvatske trebao ostati u sklopu Mađarske.

 

 

- Srbija je pobedila u Prvom svetskom ratu. Ponuđena joj je Hrvatska teritorija da stvori Veliku Srbiju, odbila je i uvela Hrvate u Jugoslaviju. Da je Srbija tada pristala, danas bi Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili mađarska provincija, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH bi bio ono što u stvari i jesu – Srbi katolici - izjavio je Jakovina.

Ova izjava i dalje za sobom budi burne reakcije među hrvatskim narodom.

- Mogli su uzeti onon što im je bilo dano, kao što su recimo uzeli od Mađarske. Hrvatska je imala tu opciju da ostane bez onoga što bi pobednica Srbija dobila i što bi pobednica Italija dobila - rekao je Jakovina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
z81

20.11.2023 12:33

istina je da ih je kralj po nagovoru engleske primio u savez jer su bili pred istrebljenjem