POKLON UZ SRPSKI TELEGRAF: Na dan SMRTI PATRIJARHA PAVLA slika u zlatotisku!

Autor:

Vesti

15.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 14. godišnjica od upokojenja patrijarha Pavla, najvoljenijeg poglavara SPC koji je mnogima u najtežim situacijama vratio veru u život zbog čega je nazivan i živim svecem.

POKLON UZ SRPSKI TELEGRAF:  Na dan SMRTI PATRIJARHA PAVLA slika u zlatotisku!

Foto: www.profimedia.rs

Trnovit put od Slavonije do trona Svetog Save

Patrijarh Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.


U tom mestu je završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Dve godine je studirao medicinu u Beogradu. Pre odlaska u gimnaziju proveo je jedno vreme na pripremama za školu u Manastiru Orahovica.

Foto: www.profimedia.rs

 

 

U proleće 1942. njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo ga je u Manastir Svete Trojice u Ovčaru, a od 1944. radio je kao veroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za decu izbeglu iz Bosne. Te godine je oboleo od tuberkuloze.
Do 1946. je bio u Manastiru Vujan, gde se izlečio od tuberkuloze. Zamonašio se 1948. u Manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle, koje mu je dao iguman Julijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957, a na Kosovu je proveo 33 godine. Za patrijarha je ustoličen 2. decembra 1990.


Predsednik SCG Svetozar Marović odlikovao ga je u septembru 2004. Ordenom Nemanje prvog stepena. Povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara 2007. princ Aleksandar Karađorđević dodelio mu je Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. Patrijarhu Pavlu je 2009. dodeljen ruski orden Dostojanstvo zbog značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli. Govorio je grčki, ruski i nemački jezik.
Preminuo je 15. novembra 2009. na Vojno-medicinskoj akademiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading