UVIĐAJ NA PREKOPANOM GROBLJU U MITROVICI: Prisutna policija i Euleks (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.11.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je uviđaj na starom groblju u Mikronaselju u Severnoj Mitrovici, koji vrše pripadnici Kosovske policije u pratnji Euleksa i predstavnika iz Instituta sudske medicine u Prištini.

UVIĐAJ NA PREKOPANOM GROBLJU U MITROVICI: Prisutna policija i Euleks (VIDEO)

Foto: Kosovo Online

Put koji vodi ka groblju je zatvoren, a treba podsetiti da je nedavno uz pomoć teške mehanizacije groblje oksrnavljeno kako bi se probio put.

Nakon prijave koju su podneli građani radovi su bili obustavljeni.

Zemlja sa posmrtnim ostacima pokojnika, iskopana na starom srpskom groblju bila je izručena na smetlište u blizini glavne autobuske stanice.

U gomilama zemlje na platou prema reci Ibar se nesumnjivo nalaze i ljudski ostaci, preneo je tad Kim radio.

Podsetimo, tada se oglasila profesor dr Mitra Reljić, stručnjak za kulturno nasleđe, jasno je istakla da je ovo nedopustivo i zahteva hitno vraćanje zemlje sa ostacima pokojnika na groblje.

Ona je takođe apelovala na nadležne službe da fizički obezbede parcelu i izvrše konzervaciju ovog starog groblja koje datira najmanje 300 godina. 

Uz sve navedeno, saznaje se da su neki od stambenih objekata sagrađeni upravo na grobljanskoj parceli. Ova činjenica budi još veću zabrinutost i postavlja pitanje kako je moguće da se tako nešto dogodi, a da ne postoji odgovornost i svest o važnosti očuvanja kulturnog nasleđa.

Situacija je toliko skandalozna da su i predstavnici međunarodnih organizacija obišli ovu lokaciju tokom dana. Sve ovo ukazuje na ozbiljan problem u sistemu i upravljanju ovakvim objektima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading