DOK ŽIVI SEĆANJE NA JUNAKE, ŽIVEĆE I PERA! Godišnji pomen odlikovanom heroju sa Košara

Autor:

Vesti

29.10.2023

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karapandža je bio oličenje hrabrosti i poštenja, nikad ga nećemo zaboraviti, kaže Ivan Ranković za Republiku.

DOK ŽIVI SEĆANJE NA JUNAKE, ŽIVEĆE I PERA! Godišnji pomen odlikovanom heroju sa Košara

Foto: republika

Na groblju u Jakovu u subotu je obeležena godišnjica smrti Pere Karapandže, odlikovanog heroja sa Košara koji je preminuo od srca u 44. godini. Porodica, prijatelji i njegovi ratni drugovi ponovo su se okupili na pomenu čoveku koji je u 20. godini stao na branik otadžbine, spreman da položi i svoj život.

U tužnom stroju se našao i Perin sin Filip, sada učenik sedmog razreda osnovne škole, koji je sa bolom, ali i ponosom muški i bez suza stajao uz očeve saborce.

LJUDSKA VELIČINA

- Prošlo je godinu dana od smrti junaka, najboljeg među nama. Bio je oličenje hrabrosti i poštenja, uvek je bio spreman da razveseli i podigne moral. Nikada nećemo zaboraviti ni njega, ni ostale poginule, jer dok živimo mi, živiće i oni - rekao je Ivan Ranković iz Lazarevca, koji je takođe prošao golgotu i slavne dane Košara.

On je dodao da je Pera bio prva četa proslavljene 125. motorizovane brigade.

- Veličina ljudska. Nije znao za strah, pre bi poginuo nego što bi se povukao pred neprijateljem. Takav se dvaput ne rađa - priča Ivan.

Zajedno su, kaže, bili na granici s Albanijom od marta 1998, pa do kraja, kada je državno rukovodstvo, uz negodovanje vojnog vrha, napustilo teritoriju Kosova, u skladu s Kumanovskim sporazumom.

Foto: republika

Pericin grob

ZAVARAO NEPRIJATELJA

I 24 godine od slavne epopeje, Ivan Ranković se dobro seća okršaja na jugoslovensko-albanskoj granici.

- Na Košare smo stigli 11. aprila 1999. i ušli u najžešće borbe. O kakvom se junaku radi govori i gotovo neverovatan podatak da su on i samo još dvojica vojnika čitavih 15 dana držali liniju prema šiptarskim teroristima i stranim plaćenicima. Trčao je non-stop levo-desno da zavara neprijatelja, nismo verovali da neko može da ima toliko snage. Kada ga je kapetan upitao da li je stiglo pojačanje, uz smeh mu je rekao: "Jeste, evo me" - svedoči Ranković.

Pera je iza sebe ostavio i suprugu Milenu. Ostaće upamćen i kao vrstan folkloraš koji je igrao i u slavnom "Abraševiću", a bio je aktivan i u Jakovu.

Republika

Foto: republika

Levo je sin Filip (sedmi razred osnovne) pored njega Ivan Ranković takođe Košarac

* Pored Ivana Rankovića, Darko Anđelković-Raška i Dejan Jovićević-Jovke. Sa druge strane Nikola Marinković, Bojan Antić, Ivica Lazić i Nebojša Urošević

Vitez reda zmaja

Darko Anđelković Raška kaže da je Perica, kako su ga zvali, sa još nekoliko saboraca, odlikovan za hrabrost, a princ Vladimir Karađorđević mu je dodelio zvanje Suverenog vojnog viteškog reda zmaja.

- Retko hrabar i pošten čovek. Na žalost, napustio nas je rano i nadam se da će biti u društvu Obilića i Jugovića. Vezuju nas ratni dani i borbe, u koji smo išli pevajući - kaže Darko.

Jurišali uz Osvajače

Ranković se priseća i jedne anegdote iz najžešćih bitaka na Košarama.

- Kada smo krenuli u juriš, Pera je iz sveg glasa zapevao "Poslednji dah bi da dam" od grupe Osvajači. S pesmom smo krenuli na neprijatelja, a ovaj stih svedoči da je moj ratni drug bio spreman sve da da u odbrani otadžbine - kaže Ivan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading