SRBIJA DOBIJA 75 MILIONA DOLARA! Svetska banka odobrila zajam za unapređenje zdravstva!

Autor:

Vesti

28.10.2023

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor izvršnih direktora Svetske banke doneo je odluku koja će promeniti zdravstveni sistem u Srbiji.

SRBIJA DOBIJA 75 MILIONA DOLARA! Svetska banka odobrila zajam za unapređenje zdravstva!

Foto: Tanjug/AP

Naime, Srbija će dobiti zajam od neverovatnih 75 miliona dolara za Projekat sprečavanja i kontrole nezaraznih bolesti. Ovaj projekat ima za cilj da unapredi sprečavanje i kontrolu nezaraznih bolesti i poboljša zdravstvene ishode za sve građane naše zemlje.

Prema podacima Svetske banke, kardiovaskularne bolesti i zloćudni tumori su odgovorni za preko tri četvrtine smrtnih slučajeva u Srbiji. To su alarmantne brojke koje zahtevaju hitnu akciju i ulaganje u oblast zdravstva. Takođe, pacijenti su primorani da sami snose velike troškove privatnih laboratorijskih ispitivanja, dijagnostičkih usluga i specijalističkih pregleda koje često ne mogu dobiti u javnom sektoru bez čekanja.

Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, izjavio je da je cilj ovog projekta da unapredi zdravstvene ishode za mnoge građane Srbije kroz bolju prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti. On je naglasio da će se sprovoditi aktivnosti kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i u bolnicama, a da će projekat obuhvatiti i manje dostupna područja.

Jedan od ključnih ciljeva ovog projekta je podizanje stručnosti i odgovornosti pružalaca zdravstvenih usluga, ističe Svetska banka. Zahvaljujući ovom zajmu, građani će dobiti poboljšanu prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti kroz povećan obim skrininga radi ranog otkrivanja raka debelog creva, kao i testiranje uzoraka krvi u cilju rutinske kontrole dijabetesa i visokog pritiska. Takođe, kvalitet hemoterapije će biti unapređen, što će obolelima od karcinoma omogućiti pristup standardu zdravstvene nege i terapijama koje će im poboljšati kvalitet života.

Ova vest je dočekana sa oduševljenjem u celoj Srbiji, jer će ulaganje u zdravstvo doneti brojne benefite za sve građane. Sada je vreme da se ozbiljno pristupi borbi protiv nezaraznih bolesti i da se unapredi zdravstveni sistem kako bi svako mogao da ima pristup kvalitetnoj i pravovremenoj zdravstvenoj zaštiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading