EKSKLUZIVNO! GRČKI MEDIJI PRENOSE: Rasulo u vrhu Junajted Grupe, BC Partners i Šolak “na krv i nož”!

Autor:

Vesti

26.10.2023

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statopulos kaže da je Šolak “provincijalac”, da cenzuriše medije i da je u zajednički biznis doneo “zastarela i brutalna balkanska pravila”, a Šolak njega da ga je debelo prevario oko isplativosti velike investicije u Grčkoj.

EKSKLUZIVNO! GRČKI MEDIJI PRENOSE: Rasulo u vrhu Junajted Grupe, BC Partners i Šolak “na krv i nož”!

Foto: Profimedia

Dragan Šolak i Nikos Statopulos, njegov glavni partner u upravljanju Junajted Grupom, jedan o drugome misle i govore sve najgore, optužujući se međusobno za poslovne probleme, i samo je pitanje vremena kada će se njihov zajednički biznis raspasti, ekskluzivno saznaju mediji u Atini!

Jedan od najpopularnijih informativnih portala u Grčkoj “In.gr” objavio je opširnu priču o Nikosu Statopulosu, prvom čoveku investicionog fonda BC Partners za Evropu, koji zajedno sa Draganom Šolakom komanduje operacijama Junajted Grupe. Veliki deo analize pod naslovom “Iza lažne slike šarmantnog investicionog gurua” posvećen je upravo odnosima Statopulosa i Šolaka, koji su do danas bili stroga tajna za javnost.

A to da kriju u kakvim su odnosima i nije čudno: Statopulos privatno optužuje Šolaka da je “provincijalac” i da je u zajednički biznis doneo “balkanska pravila poslovanja koja su zastarela i brutalna”, a Šolak njega da ga je debelo prevario oko isplativosti astronomske investicije Junajted Grupe u Grčkoj.

Osnovna dilema koju “In.gr” želi da razjasni je: s obzirom na to da BC Partners imaju većinski vlasnički udeo u Junajted Grupi, zašto su dozvolili manjinskom suvlasniku Draganu Šolaku “da se ponaša kao većinski deoničar i kao da je kompanija njegovo lično dobro”.

Popularni grčki portal navodi ono što je javna tajna: Junajted Grupa je Šolaku dala pare za kupovinu FK Sautempton, a njegovi “troškovi za održavanje imidža magnata, za luksuzan životni stil koji podrazumeva korišćenje privatnog aviona za lična putovanja, podelu vremena između Majamija i Švajcarske i kupovine ekskluzivnih golf terena - sve se to beleži kao troškovi Junajted Grupe”.

"Možda zato što ovaj aranžman omogućava Statopulosu da koristi Šolaka kao žrtvenog jarca svaki put kada se obaveže na ulaganja koja nemaju uspešan rezultat, kao i kada se upusti u radnje na granici diktature i zakonitosti, kao što je uklanjanje TV kanala iz ponude operatera Nova (u Grčkoj) jer su se usudili da se bave istraživačkim novinarstvom", navodi portal iz Atine u analizi.

Najnoviji primer Šolakove “ekstremne reakcije” desio se pre samo nedelju dana, kada je Junajted Grupa zvanično obavestila grčki biznis portal Capital.gr da im ukida oglašavanje, uz pretnju tužbom i pokušaj naređivanja kako da ubuduće rade, samo zato jer su novinari objavili istraživanje sa čvrstim dokazima o ozbiljnoj finansijskoj krizi te grupacije.
Statopulos u privatnim razgovorima “ne odobrava taj potez, pripisujući ga Šolaku”.

"U raznim privatnim razgovorima Statopulos kaže da je nezadovoljan načinom na koji Šolak upravlja Junajted Grupom. O srpskom biznismenu govori sa omalovažavanjem, kritikuje njegove odluke i optužuje ga da je provincijalac, da ne sluša nikoga i da u poslovnim odnosima koristi balkanska pravila, koji su zastarela i brutalna", ističe se u analizi “In.gr”.

Ipak, izgleda da Grk iz BC Partners i dalje ne želi da preuzme kontrolu nad Junajted Grupom, “pogotovo sada kada Šolakove pravne nevolje u susednoj Severnoj Makedoniji postaju vrlo aktuelne”.

Podsetimo, početkom oktobra u Skoplju je objavljeno da su Junajted Grupa i Dragan Šolak osumnjičeni za organizovani kriminal, zbog finansijskih mahinacija sa poslovanjem njihove firme “Total TV Makedonija”, u čije prostorije je ušla finansijska policija.
Statopulos, očigledno, želi da kompletnu odgovornost za taj debakl prebaci na Šolaka.

"Međutim, informacije govore da je nezadovoljan i Dragan Šolak. On veruje da ga je Statopulos namamio u velike investicije u Grčkoj, u operatere Nova i Vind, i to u periodu kada je Junajted Grupa pod pritiskom zbog svojih prevelikih finansijskih obaveza i nemogućnosti da generiše pozitivan 'keš flou'."

Statopulos je Šolaka uspeo da ubedi da će imati podršku vlade Grčke za investicije, jer ima dobre odnose sa okruženjem premijera Micotakisa”, objašnjava grčki portal.

Međutim, Statopulos nije ispunio Šolakova velika očekivanja i ovaj je na njega pobesneo.

"Šolak je prilikom investiranja u Grčkoj verovao da dolazi u još jednu balkansku zemlju - sa svime šta to podrazumeva u smislu tržišnog i ekonomskog poslovanja - i da će odnos Statopulosa sa vlastima biti dovoljan da mu osigura povlašćene, ili još bolje monopolske, uslove za njegov biznis. A na kraju deluje da je Srbin doživeo loše prizemljenje u evropsku realnost Grčke", zaključuje se u analizi jednog od najpopularnijih grčkih informativnih portala “In.gr”.

Od ofšor egzotike do N1

Međunarodni investicioni fond BC Partners sa sedištem u Londonu otkupio je većinski udeo u vlasništvu nad Junajted Grupom 2019. godine za, kako je objavljeno, 2,5 milijarde evra. Dragan Šolak je manjinski suvlasnik sa formalnom funkcijom “osnivač i predsednik Savetodavnog odbora”, ali zapravo upravlja kompanijom.
Junajted Grupa ima biznis u sferama telekomunikacija i medija na području bivše Jugoslavije - što se tiče Srbije tu su SBB, N1, Nova S, Sport klub, Šopster… -  kao i u Bugarskoj i Grčkoj, a razne finansijske operacije realizuje preko mreže firmi širom sveta, među kojima ih je najviše na “ofšor” egzotičnim destinacijama.


Afera za aferom, maske su pale!

Dragan Šolak je dugi niz godina pokušavao da deluje kao “gospodar iz senke”, međutim tajne i problemi koje je brižljivo krio ubrzano izlaze na videlo. Afera za aferom ređa se o Junajted Grupi i Šolaku svuda gde posluju.

Severna Makedonija: Višegodišnje malverzacije u poslovanju firme “Total TV Makedonija” bile su razlog da nadležni u Skoplju početkom oktobra 2023. pokrenu istragu pod sumnjom za organizovani kriminal, kojom se bavi čak 38 finansijskih inspektora.

Švajcarska: Ranije ove godine, mediji u Sloveniji, Italiji i Švajcarskoj bavili su se možda i najvećom međunarodnom aferom Junajted Grupe - dugogodišnji najbliži saradnik Dragana Šolaka je čovek koji je u isto vreme zadužen za finansijske mahinacije ruskih tajkuna i političara Volfram Kuoni, poznat i kao “bankar Kremlja”. Šolakov glavni čovek za mutne poslove, Kuoni je predmet istrage u tri države zbog sumnjivih radnji sa Rusima.
Bugarska: Delijan Peevski, proruski političar pod sankcijama SAD, omogućio je Šolaku i Junajted Grupi da uđu na bugarsko tržište 2020. i 2021. godine. Preko Peevskog, poznatog kao “gospodar korupcije” u Bugarskoj, obavili su niz sumnjivih poslova. Između ostalog, Šolak je s njim dogovorio kupovinu holdinga Nova za 290 miliona evra, što je za  čak 105 miliona evra više od sume za koju su je prethodni vlasnici dobili samo godinu dana ranije.

Grčka: Atina je poprište trenutno najveće medijske afere Dragana Šolaka - najugledniji mediji već mesecima se bave lošim finansijskim stanjem Junajted Grupe, uključujući prekršeno obećanje o investiciji od dve milijarde evra u Grčkoj. Istraživački novinari u toj zemlji objavili su detaljne podatke o prezaduženosti i poslovnim gubicima Šolakove grupacije, zbog čega su nekima ukinute reklame, a neke TV stanice su uklonjene iz ponude operatera Nova.

Hrvatska: U ovoj zemlji je dugo vladala idila za Dragana Šolaka i Junajted Grupu. Međutim, i tamo su ih “provalili”. “Dvostruki standardi i manipulacije Junajted Grupe”, objavio je ovog meseca najugledniji hrvatski portal za medijske vesti i analize Medija Dejli.

Ogromna buka koju su u Srbiji napravili N1 i Nova S oko novih zakona o medijima nema veze sa profesionalnom novinarstvom i “borbom protiv medijskog mraka”, već isključivo sa poslovnim interesima UG, koja hoće da zavede monopol i “ubije” konkurentski Telekom Srbija, piše zagrebački Medija Dejli.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Ruža

26.10.2023 18:38

Isplivava Šolakovo pravo lice.

mile

26.10.2023 18:47

Gasi se Solak lopov

Ena

26.10.2023 19:41

Šolakova imperija se polako urušava.

Tanja

26.10.2023 19:42

Pukla tikva između medijskih tajkuna. Šolak je izdajica I Srbomrzac koji plasira laži u svojim medijima.