ZAŠTO JE BRANKO ĆOPIĆ PRKOSIO TITU? Tragična priča o piscu koji je izabrao smrt umesto kompromisa

Autor: Informer

Vesti

27.09.2023

23:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Branko Ćopić, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih pisaca dečje književnosti, ostavio je dubok trag svojim delima, ali i svojim tragičnim odlaskom iz života.

ZAŠTO JE BRANKO ĆOPIĆ PRKOSIO TITU? Tragična priča o piscu koji je izabrao smrt umesto kompromisa

Foto: Profimedia, RTS/printscreen

 Rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, danas deo opštine Krupa na Uni, u teritoriji Republike Srpske. Postoji nekoliko verzija datuma njegovog rođenja, ali se najčešće koristi 1. januar 1915.

Branko Ćopić je bio poznat po svojim bajkovitim pričama o detinjstvu i ratu, ali njegova karijera i život obeleženi su i Drugim svetskim ratom. Tokom ovog perioda, njegovo pisanje odražavalo je strah i tugu koje je osećao zbog teške situacije koja je pogodila njegov rodni kraj.

Jedno od njegovih najlepših dela, "Bašta sljezove boje", posvetio je svom prijatelju Ziji Dizdareviću, koji je bio žrtva Drugog svetskog rata i stradao u logoru Jasenovac. Ovaj period označio je Brankovu kritiku društva i političkih pretnji, što nije naišlo na odobravanje najviših partijskih vođa, uključujući i Josipa Broza Tita.

Ćopićeva dela su uklonjena iz dečjih lektira širom zemlje, a sam pisac je postao politički izolovan. Njegova sudbina se dodatno pogoršala kada je srušen spomenik posvećen njemu u Bosanskoj Krupi, a njegova kuća u Hašanima je stradala u požaru.

Njegova kritika sistema i političkih elita naišla je na osudu, ali je Branko Ćopić ostao dosledan svojim vrednostima. Njegova karijera i tragičan kraj ostavili su dubok uticaj na književnost i kulturu ovih prostora. On je završio svoj život samoubistvom skokom sa savskog mosta 26. marta 1984. godine.

U poruci koju je ostavio svojoj supruzi, napisao je: "Zbogom lepi i strašni živote!". Njegovo delo i ličnost ostaju trajni deo srpske književne baštine, a njegove bajke i priče i dalje inspirišu nove generacije čitalaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading