SVETSKO ČUDO NA VRHU KABLARA: Čačak će biti jedan od 10 gradova koji će imati SKYWALK atrakciju!

Autor:

Vesti

05.09.2023

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi i osnovni motiv za izgradnju vidikovca, zasnovan je na lepoti pogleda na meandre Zapadne Morave, Kablar i Ovčar Banju sa vidikovca, kažu u gradskoj upravi.

SVETSKO ČUDO NA VRHU KABLARA: Čačak će biti jedan od 10 gradova koji će imati SKYWALK atrakciju!

Foto: Rina

Iako osporavan, nema dileme da će izgradnjom vidikovca na Kablaru, Čačak biti pozicioniran na turističkoj mapi sveta kao jedna od 10 najpoželjnijih destinacija sa "Skywalk" sadržajima.

Ideja o izgradnji modernog vidikovca na vrhu Kablara, umesto postojećeg, čija je izgradnja takođe bila osporavana, postoji još od prvih koraka u izradi Prostornog plana područja posebne namene Predeo izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura".

-Vlada Republike Srbije je još 2017. godine opredelila 12,5 miliona dinara za izradu ovog strateški važnog dokumenta, na koji se čekalo još od 2000. godine. Izrada ovog plana, u postupku javne nabavke je poverena jednoj od najeminentnijih kuća u našoj zemlji - Institutu za urbanizam i arhitekturu Srbije, a podrazumevala je između ostalog i Rani javni uvid u trajanju od 15 dana, Javni uvid u trajanju od 30 dana, kao i Javnu prezentaciju i Javnu sednicu Komisije za javni uvid - navodi se u saopštenju Grada Čačka, a prenosi Rina.

Tokom revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure utvrđeni su osnovni principi zaštite, uređenja i održivog razvoja područja Prostornog plana koji podrazumevaju unapređenje turističko rekreativne infrastrukture, posebno vidikovca na Kablaru, poletišta za paraglajding na Ovčaru, realizacija potencijalne žičare Ovčar Banja - Kablar, uređenje i korišćenje koridora uskih pruga za biciklizam i rekreaciju, uređenje planinarskih i šetnih staza.

Foto: Rina

 

Prostornim planom utvrđen je planski osnov za ZAŠTITU, uređenje i održivo korišćenje Predela izuzetnih odlika "Ovčarsko-kablarska klisura", jedinstvene kulturno-istorijske celine sa devet manastira, na delovima teritorija grada Čačka i opština Lučani i Požega.

Grad Čačak osvrnuo se i na brojne kritike koje su se mogle čuti prethodnih dana.

-Počev od one čuvene kako će sivi soko udariti glavom u staklo na vidikovcu, jedina kritika koja je imala smisla jeste komentar da je Ovčar Banji potrebnija kanalizacija nego vidikovac. Baš zbog toga što znamo koliko je kanalizacija neophodna za razvoj Ovčar Banje, taj projekat je jedan od prioritetnih u agendi Radne grupe Vlade Republike Srbije za razvoj Ovčarsko kablarske klisure - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, projekti su danas u završnoj fazi, a paralelno sa njima i postupak parcelacije, koji je preduslov za rešavanje imovinsko pravnih odnosa za dobijanje građevinske dozvole i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže.

-Dakle, radimo na tome i nema razloga da govorimo o tome šta je potrebnije, jer ćemo realizovati sve planirane projekte, samo je za neke potrebno više vremena. Uzgred, staklo na vidikovcu sadržaće zaštitni sloj koji se koristi svuda u svetu u građevinarstvu za odvraćanje ptica.

Prvi i osnovni motiv za izgradnju vidikovca, zasnovan je na lepoti pogleda na meandre Zapadne Morave, Kablar i Ovčar Banju sa vidikovca, za koga mnogi smatraju da je uz Uvac i Taru jedan od najlepših u Srbiji.

-Naša želja jeste da svi posetioci Kablara, bez obzira na godine, fizičke predispozicije, motoričke sposobnosti i sl., mogu bezbedno da dođu do vidikovca i da na njemu uživaju. Izgradnjom puta od Ovčar Banje i puta kroz Čvrkiće, stvara se mogućnost i dolaska velikih autobusa i organizovani turističkih tura do vidikovca.

Ekonomski faktor i prihod koji će ostvarivati grad i meštani ovoga kraja, nisu bili naš osnovni motiv, ali je to svakako značajan detalj, jer će izgradnja vidikovca nesporno uticati na razvoj čitavog kablarskog kraja, a obezbeđeni prihodi grada će biti usmereni na dalji održivi razvoj Ovčarsko - kablarske klisure, naročito sa aspekta zaštite životne sredine - zaključuje se u saopštenju Grada Čačka.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading