PRIZOR U NOVOSADSKOJ ZGRADI KOJI JE UZNEMIRIO SVE: Piton dočekao stanare na gelenderu - evo šta će biti sa džinovskom zmijom i šta da radite ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji

Autor:

Vesti

03.09.2023

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna zmija nalazila se na gelenderu u hodniku zgrade u Novom Sadu.

PRIZOR U NOVOSADSKOJ ZGRADI KOJI JE UZNEMIRIO SVE: Piton dočekao stanare na gelenderu - evo šta će biti sa džinovskom zmijom i šta da radite ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji

Foto: facebook, www.instagram.com/192_rs

Pre dve nedelje stanare zgrade u Novom Sadu sačekao je jezivi prizor na ulazu, a pretpostavljalo se da je reč o kućnom ljubimcu.

Kasnije je utvrđeno da je u pitanju bio loptasti piton, čiji je vlasnik jedan od stanara zgrade.

Kako je za portal NS Uživo rekao Ivan Radin, pomoćnik Pokrajinskog sekretara, ova životinja nije bila čipovana, a propisi jasno nalažu da mora da bude, jer se u suprotnom ne zna da li njeno leglo legalno ili ne.

- Na Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode ostaje obaveza da se životinja prenese i zbrine u zoološkom vrtu na Paliću, u prihvatilište za divlje životinje. Ova vrsta životinje može da se gaji, ali je potrebno da bude čipovana. Ova jedinka nije, tako da Zavod nije mogao da utvrdi čije je vlasništvo - istakao je Radin.

Podsećamo, nimalo prijatan prizor sačekao je stanare zgrade u stambenom kompleksu u Kraljevića Marka 28 u Novom Sadu, niko od prisutnih nije imao pojma odakle piton tu.

 

 

Zmije igraju važnu ulogu u ekosustavu i zaštićene su u mnogim područjima. U slučaju da nađete zmiju unutar vašeg doma ili na nekom drugom mestu gde ne želite da bude, važno je postupati pažljivo i bez povređivanja zmije ili sebe. Evo nekoliko koraka kako biste mogli bezbedno da zadržite zmiju na prostoru gde ste je zatekli:

- Prvo i najvažnije je da ostanete smireni. Većina zmija nije agresivna prema ljudima i neće napasti ukoliko je ne uznemiravate.

- Nemojte pokušavati da uhvatite zmiju rukama ili pomoću nekog predmeta. To može biti opasno za vas i zmiju. Većina zmija nije otrovna, ali i one ne vole biti uhvaćene i mogu se braniti ugrizom.

- Ostanite na bezbednom odstojanju od zmije, barem nekoliko metara, kako biste izbegli uznemiravanje ili rizik od ugriza.

- Ako je moguće, zatvorite vrata i prozore u prostoriji u kojoj se zmija nalazi kako biste sprečili da izađe.

- Najbolje što možete da uradite je kontaktirati lokalnu organizaciju ili stručnjaka za zaštitu divljih životinja koji će doći i bezbedno premeštati zmiju na odgovarajuće mesto u prirodi.

Važno je da se pridržavate ovih koraka kako biste osigurali bezbednost i dobrobit zmije, kao i sebe i drugih u vašem okruženju. Ne pokušavajte da je ubijete ili povredite, jer to može imati negativne posledice po ekosistem i zakone o zaštiti divljih životinja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading