LOV PRIŠTINE NA "TELEKOM": Kršenje svih načela prava

Autor:

Vesti

17.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hoće zakon da primene retroaktivno, a usput ne poštuju ni međunarodne standarde.

LOV PRIŠTINE NA "TELEKOM": Kršenje svih načela prava

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/AP

Kosovske vlasti tvrde da je kompanija "Telekom Srbija" prekršila zakon, koji uopšte nije bio na snazi u periodu na koji se te tvrdnje odnose, a pritom, kako navode upućeni u ovaj slučaj, Priština u javnost iznosi informacije koje spadaju u domen poslovne tajne. Kampanja koja se vodi protiv "Telekoma Srbije" sasvim je u suprotnosti s vladavinom prava i svim međunarodnim standardima.

POSLEDNJA FAZA

To se može zaključiti nakon istraživanja koje je portal Kosovo onlajn sproveo povodom zvanične izjave iz prištinske agencije za zaštitu konkurencije da je "filijala Telekoma Srbije na Kosovu (MTS) postupila suprotno važećem zakonu", odnosno da "MTS nije dostavio potrebnu dokumentaciju antimonopolskom organu i na osnovu toga je kupio najmanje četiri mala operatera, čija je ukupna vrednost viša od 20 miliona evra".

- Slučaj je u poslednjoj fazi istražnog postupka - izjavio je za RTK vršilac dužnosti direktora agencije za zaštitu konkurencije Seljajdin Beća.

Ovim je nastavljena kampanja pritisaka na kompaniju "Telekom Srbija" na Kosovu i Metohiji, koja se vodi već drugu nedelju, pa čak uz najavu da će ovoj najvećoj telekomunikacionoj kompaniji u regionu zapadnog Balkana biti zabranjeno poslovanje na Kosovu.

"Telekom" se, ističu upućeni, našao u epicentru apsurdnog pravosudnog progona u slučaju u kom ne postoje ni vladavina prava, ni zdrav razum, ni elementarna logika. Dodaju da je retroaktivna primena zakona u potpunom neskladu sa svim evropskim i međunarodnim pravnim standardima.

Posebno apostrofiraju da postupanje kosovskih regulatornih tela protiv "MTS" d. o. o. baca senku na klimu za normalno poslovanje i investiranje na Kosovu jer je sada na udaru jedna kompanija koju su proglasili za nepoželjnu, nekom sledećom prilikom biće neka druga.

Krajem novembra 2022. kosovska agencija za zaštitu konkurencije pokrenula je istražni postupak u vezi s akvizicijom četiri mala kablovska operatera od "Telekomove" firme "MTS" d. o. o. MTS je u periodu 2019-2021. kupio operatere "VGN net" iz Severne Mitrovice (decembar 2019), "Impuls" iz Leposavića (decembar 2019), "Lika" iz Zvečana (mart 2020) i "Herc internacional" iz Štrpca (mart 2021). U tom periodu na Kosovu je na snazi bio Zakon o zaštiti konkurencije (br. 03/L-229), u skladu s kojim je MTS uredno poslovao i prema kojem uopšte nije imao obavezu da prijavi ove akvizicije.

NEMA USLOVA

Naime, po tom zakonu nije ispunjen neophodan uslov za prijavu agenciji za zaštitu konkurencije, a to je da bar dva učesnika u koncentraciji kapitala imaju prihode preko tri miliona evra godišnje. Nijedan od kablovskih operatera koje je MTS preuzeo ne ispunjava taj uslov.

Apsurd je da su vlasti u Prištini, to jest njihova agencija, pokrenule istragu protiv MTS na osnovu novog Zakona o zaštiti konkurencije, koji je stupio na snagu u junu 2022, dakle punih pola godine nakon poslednje akvizicije, a dve i po godine nakon prvih akvizicija.
Dakle, zakon po kojem se "Telekom" tereti uopšte nije bio na snazi u vreme kada su akvizicije realizovane.

Nameću pogrešno tumačenje

Kako saznajemo, tokom istražnog postupka stekao se utisak da će komisija pokušati da uslov "minimalno dva operatera imaju preko tri miliona evra" tumači tako da oba operatera, u zbiru, imaju preko tri miliona evra, a ne da oba (i jedan i drugi) imaju pojedinačno preko tri miliona. Takođe, sva je prilika da je na delu realna opasnost kršenja osnovnih načela vladavine prava, odnosno da prištinske vlasti pokušavaju da retroaktivno primenjuju zakone.

Lučić: Od prvog dana u skladu sa zakonima

Generalni direktor kompanije "Telekom Srbija" Vladimir Lučić izjavio je nedavno da "MTS" d. o. o. posluje savesno, transparentno i u skladu s relevantnim lokalnim propisima od prvog dana.

- "MTS" d. o. o. ubedljivi je lider na teritoriji koju pokriva, s najviše zaposlenih i najvećim brojem investicija, a neosnovano i nasilno gašenje jedne takve kompanije dovelo bi do ozbiljnog zaoštravanja i ovako veoma teške situacije - kazao je Lučić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading