DUNAV POSTAJE SRPSKO MORE! Impresivno: I ovo je deo novog lica naše zemlje koje ćemo videti do 2027.

Autor:

Vesti

12.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru projekta "Zaplovite Srbijom" biće izgrađena pristaništa, plaže, marine, kejovi...

DUNAV POSTAJE SRPSKO MORE! Impresivno: I ovo je deo novog lica naše zemlje koje ćemo videti do 2027.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Dunav postaje srpsko more, a u okviru projekta "Zaplovite Srbijom", jednom od niza infrastrukturnih noviteta koji će biti završeni za specijalizovanu međunarodnu izložbu EXPO 2027, čiji će domaćin biti Beograd.

Projekat "Zaplovite Dunavom", u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra, predviđa izgradnju 12 stanica na toj reci od Sombora i Apatina preko Novog Sada, preko Smedereva do Kladova. Biće izgrađena pristaništa, plaže, marine, kejovi... U Beogradu će biti urađen pristan i uveden rečni taksi, a radovi moraju da budu gotovi za dve godine.

VAŽNA MESTA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je to jedan od infrastrukturnih projekata koji je od suštinskog značaja za napredak Srbije.

- Ljudi koji ne postave visoko lestvicu, koji ne sanjaju velike snove, nikad ništa neće ni da urade. Zauzećemo Dunav na taj način da ćemo da gradimo pristane, marine, plaže, biciklističko-pešačke staze, gotovo svuda u svih 12 važnih mesta na dunavskom putu. Hoćemo da Dunav bude naše more, da ga predstavimo na najbolji način - kazao je šef države.

Na 12 stanica (pogledajte okvir) predviđene su marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj:

- Sve ćemo to morati da uradimo u naredne dve godine. To su ogromne investicije, koje radi Agencija za upravljanje lukama - naveo je Vučić.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović kaže da projekat podrazumeva planiranje i izgradnju pet marina, izgradnju pet međunarodnih pristaništa, pontone za međunarodni linijski saobraćaj, kao i pontone za domaći linijski saobraćaj. Plus nabavku šest eko-čamaca, koji će prevoziti ne samo putnike tokom EXPO već i kasnije:

- EXPO nam daje vetar u leđa i određenu odgovornost da čitav projekat u ovoj fazi završimo, da ljudima pokažemo šta sve imamo i ne samo to, već da našu zemlju prikažemo kao ozbiljnu državu i lidera u regionu. Ulaganje u ovaj projekat povlači investiranje u druge grane privrede, kao što su turizam i ugostiteljstvo, te rekonstrukciju kulturno-istorijskih spomenika.

DOBAR TREND

Plovni putevi su, ocenio je, resurs neograničenih mogućnosti u Srbiji:

- Projekat je koncipiran tako da se iskoristi nautički i turistički potencijal naše zemlje. Imamo dve međunarodne reke i jednu međudržavnu. To je veliki broj kilometara plovnog puta i postoji ogromna mogućnost za ulaganje i razvoj. U 2019, koja je bila rekordna za Srbiju, kruzerima je pristiglo 208.000 stranih turista. Trend se nastavlja i posle korone raste broj stranih turista koji brodovima pristižu u našu zemlju. Prethodne godine pristalo je 135.000 turista, dok je od početka ove godine do kraja jula pristalo preko 100.000 stranih turista u Srbiju.

Nove stanice na reci

1. Sombor
2. Apatin
3. Bač
4. Bačka Palanka
5. Novi Sad
6. Zemun
7. Smederevo
8. Veliko Gradište
9. Golubac
10. Donji Milanovac
11. Kladovo
12. Prahovo

U Zemun 2. septembra stiže kruzer dugačak 127 metara

Predsednik Vučić kazao je da će već 2. septembra biti otvoren pristan u Zemunu, nedaleko od zgrade Kapetanije:

- Tada će prvi put u istoriji u Zemun doći i jedan veliki kruzer i to će biti dodatni nagoveštaj naših mogućnosti za korišćenje Dunava.

U pitanju je, inače, brod "DCS AMETHYST", dug 127 metara, koji može da primi do 180 putnika. To je elegantan i moderan brod prve klase, ima velnes centar opremljen hidromasažnom kadom, fitnesom, frizerskim salonom i prostorom za opuštanje. Tu su i 43 člana posade, kao i moderne i udobne kabine (15 kvadrata) i apartmani (22 kvadrata) sa francuskim balkonima.

Rujević: Opozicija kao da radi po savetu nekoga ko ih mrzi?!


Opozicija je do te mere izgubila kompas da ismeva projekte koji će se raditi za EXPO2027, za šta je namenjeno 12 milijardi evra. Tako besmisleno kritikovanje ne nailazi više na odobravnje ni među osvedočenim protivnicima vlasti. Nemanja Rujević, novinar Dojče velea i nedeljnika Vreme, ocenio je da je "fascinantna sposobnost da se bune protiv gradnje, te da se čini da kao da to rade po savetu nekoga ko ih mrzi".
On je tako reagovao na navode Nebojše Zelenovića, kopredsednika stranke Zajedno, koji je pokušao da ismeje najavljene projekte.

- Glavna izložba EXPO 2025 - Osaka, Japan - 840 miliona dolara. Prateći program EXPO 2027 - Surčin, Srbija - 12 milijardi evra. "Igra za humanost, sport i muzika za sve" koju je Srbija dobila, prethodno je otkazana u Argentini, zbog velikih troškova. Japanci u fazonu: "Brateee" - naveo je Zelenović na Tviteru.

Uzvratio mu je Rujević i održao mu lekciju:

- U Argentini je otkazana zbog pandemije i krize. Ali se Argentina opet prijavila za 2027. i izgubila od Beograda. Ovo da je u pitanju "prateći" program ne bih komentarisao. Jedno je imati kritike na to da li će neko da se omasti od "investicija", a drugo izmišljati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (63)

Loading
Maja

12.08.2023 07:58

Bićemo ponosni kako ce se izgraditi pristaništa i marine na Dunavu.

Toma

12.08.2023 08:00

Dunav ce baš lepo da se izgradi.

Ciga

12.08.2023 08:34

Beograd će uskoro biti najlepsi grad u Evropi.

Gaga

12.08.2023 08:36

Dunav je Srpsko more,treba ulagati u pristanista na Dunavu jer ce se tako jos vise razviti turizam i ugostiteljstvo u Srbiji