LUČIĆ: Niti će nam ukinuti signal, niti Telekom Srbija planira da se dobrovoljno ukine na Kosovu i Metohiji

Autor:

Vesti

10.08.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurtijeva administracija vrši veliki pritisak na ovu kompaniju u poslednjih godinu dana.

LUČIĆ: Niti će nam ukinuti signal, niti Telekom Srbija planira da se dobrovoljno ukine na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Kompaniji Telekom Srbija neće biti ukinut signal na području Kosova i Metohije, niti mi planiramo dobrovoljno da ga ukinemo, rekao je u razgovoru za Euronews Srbija Vladimir Lučić, generalni direktor ove kompanije nakon što su prištinske vlasti kompaniji MTS d.o.o. poništile sertifikat o registraciji.

Kao razlog naveden je "propust u dokumentaciji", odnosno da pasoš jednog od odgovornih lica nije skladu sa propisima prištinskih vlasti. Lučić je ovakvu odluku nazvao "velikim apsurdom" i rekao da MTS d.o.o. sada na raspolaganju ima dva pravna leka.

- Prvi je da u roku od 30 dana podnesemo žalbu instituciji koja nam je poništila registraciju, a drugi pravni lek je da od suda u Prištini tražimo privremenu meru suspenzije do sudskog spora - rekao je Lučić i dodao da se Telekom Srbija u rešavanju ovog problema oslanja i na pomoć međunarodne zajednice.

Štaviše, direktor Telekom Srbija podcrtava da je međunarodna zajednica sada na ispitu i da od njih očekuje istu reakciju kao i u slučaju televizije Klan Kosova.

- To je jedan višestruki apsurd koji bi ozbiljno ugrozio Briselski sporazum koji onda faktički ne bi postojao, ali mnogo bitnije od svega, potpuno bi odsekao jednu populaciju od mogućnosti da imaju dobru komunikaciju sa ostatkom Srbije, pristup televizijama i dobrom internetu. Čitava jedna srpska populacija od 30 hiljada domaćinstava bila bi odsečena od telekomunikacija i to bi imalo katastrofalne poruke - kaže Lučić i nastavlja:

"Ujedno, to bi bila i katastrofalna poruka svim Srbima da nisu dobrodošli. Gašenje MTS-a bi donelo nenadoknadive posledice po opstanak populacije Srba na KiM. Nadam se da će međunarodna zajednica reagovati i da će njihov pritisak biti važan faktor u tome da se naša žalba prihvati", kaže Lučić.

Telekom Srbija obavestio je Brisel, kao i sve strane ambasade u Beogradu i Prištini o kršenju Briselskog sporazuma. Lučić kaže da je još jedan bitan razlog zašto se krenulo u kampanju protiv Telekoma, taj što Kurtijeva administracija vrši veliki pritisak na ovu kompaniju u poslednjih godinu dana.

- O tome smo više puta obaveštavali, pre svega američku ambasadu u Prištini, a poznato je i da su pre dva i po meseca probali da ugase televiziju Klan Kosova, najveći opozicioni medij, pod istim razlogom jer su pronašli da u registracionom listu piše 'Peć, Republika Srbija'". Onda se podigla međunarodna zajednica, imali su demonstracije, pa da bi skrenuli pritisak sa tog slučaja, kažu da su ponovo ispitali sve registre i u novom talasu obavestili 15 firmi da ih gase, među kojima smo i mi - objašnjava generalni direktor "Telekom Srbija".

Namera Prištine da poništi sertifikat MTS-u grubo kršenje svih zakona

Kosovska Agencija za registraciju preduzeća (ARBK) poništila je 15 sertifikata o registraciji privrednih subjekata, koji su sadržali, kako oni tvrde, ''neustavni sadržaj'', a među njima je i podružnica Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji, MTS d.o.o.

U saopštenju su naveli da je 15 privrednih društava kojima su oduzeti sertifikati prezentovalo sadržaj kao što su ''Peć, Republika Srbija'', "Priština, Srbija", "Đakovica, Republika Srbija", "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija", "Gnjilane, Srbija", i slično.

Nakon što se pojavila poslednja informacija u javnosti da je namera Prištine da kompaniji MTS d.o.o. apsolutno bespravno i mimo svih procedura poništi sertfikat o registraciji, Kosovo onlajn je utvrdio da izvodi iz registra za MTS d.o.o. ni u jednom dokumentu ne navode "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija", zapravo nigde ne piše "Republika Srbija".

Štaviše, firma je potpuno legitimno osnovana u skladu sa ratifikovanim Briselskim sporazumom od strane Prištine, po lokalnim propisima i koristeći isprave izdate od strane Prištine (što se sve vidi iz samih izvoda iz registra). Kompletna dokumentacija je u potpunosti u skladu sa propisima Prištine, kao i sva lična dokumenta zakonskih zastupnika.

Kao jedini sporan dokument navodi se navodno postojanje srpskog pasoša u arhivi registra na kojem piše navodno Kosovska Mitrovica, Republika Srbija. Navodno, jer odluka o brisanju samo navodi da je: "Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine (MINT) svojom odlikom br. 4009/02 od 06.07.2023. osnovalo Komisiju za re-verifikaciju spisa predmeta Agencije za privredne registre Kosova (KBRA).

Na osnovu izveštaja Komisije br. 4427/02 od 21.07.2023, čini se da u spisima predmeta MTS d.o.o. MB:81164029, postoji dokument/pasoš br. no.008526874 izdat od strane Republike Srbije Zoranu Milojeviću (zakonskom zastupniku), gde u odeljku 'mesto rođenja' piše 'Kosovska Mitrovica, Republika Srbija'".

Ovaj podatak o pasošu se ne pojavljuje ni u jednom zvaničnom izvodu, ili drugom identifikacionom dokumentu registra MTS d.o.o., već je svuda isključivo priložena i prikazana lična karta Zorana Milojevića izdata od strane Prištine. Od podnošenja dokumentacije pred registrom, od osnivanja pa nadalje, ne postoji nikakav podatak u arhivi da je ikada korišćen pasoš Zorana Milojevića.

Štaviše, prema informacijama od Zorana Milojevića, njemu nikad nije izdat pasoš pod ovim rednim brojem 008526874, ni važeći, a niti istekao. Čak i da je ikada podneta kopija nekog pasoša (a koliko je poznato, niti isti postoji), iz svih dokumenata, pa i same odluke uopšte nije jasno zašto bi taj pasoš bio pravno relevantan, kada se ne koristi niti za jedan registracioni dokument.

Povrh toga, čak i da jeste išta od toga relevantno, a nije, nejasno je kako može "mesto rođenja" da vređa Ustav i javni poredak Kosova, kada u vreme kada je Zoran Milojević bio rođen 1968. godine, to jeste bila Republika Srbija, isto kao što skoro svim građanima iz bivše Jugoslavije, na dokumentima piše SFRJ kao mesto rođenja.

Da je u pitanju mesto trenutnog prebivališta, kao ‘trenutni’ podatak pa da ima prostora za diskusiju, ali to ovde nije slučaj. Sem predmetne odluke, ne postoji pristup gore navedenom izveštaju Komisije MINT-a br. 4427/02, niti samim navodnim dokumentima, koji su korišćeni kao navodni dokazi.

Odvojena tema je to, što s obzirom na sve gore navedeno, je potpuno nejasno kako mesto rođenja, što je istorijski podatak, može da povlači bilo kakve pravne posledice, čak i u pogledu brisanja zakonskog zastupnika, a kamoli ukidanja cele kompanije.

Odluka o brisanju navodi da ime koje je korišćeno za njegovo mesto rođenja i državu, predstavlja kršenje navodnih ustavnih normi što takođe navodno predstavlja ozbiljnu pretnju po javnu bezbednost. Zato je podnet zahtev za dobijanje informacije od javnog značaja kako bi se dobila na uvid kopija navodnog pasoša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading