REPUBLIKA NA BRIFINGU SA DŽEJMSOM O'BRAJENOOM: Ceo svet mora da ima korist od nižih cena hrane

Autor:

Vesti

04.08.2023

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedoci smo da Rusija napada globalno svetsko tržište hranom. Ugoženi su milioni ljudi kojima ne mogu da se snabdeju žitom i hranom, poručio je ambasador Džejms O'Brajen na brifingu za novinare na koji su pozvani Srpski telegraf i Republika.

REPUBLIKA NA BRIFINGU SA DŽEJMSOM O'BRAJENOOM: Ceo svet mora da ima korist od nižih cena hrane

Foto: Public

Prema njegovim rečima ponašanje Kremlja unosilo je pometnju na svetskom tržištu hrane.

O'Brajen je, kao što je dan ranije rekao američki državni sekretar Entoni Blinken istako da će Vašington učiniti sve što je neophodno kako bi i najiromašnije zemlja sveta mogle da nabave osnosvne životne namirnice.

- Svi moraju da imaju korist od nižih cena hrana - poručuju svi američki zvaničnici.

Prema O'Brajen važnu ulogu u oživljavanju sporazuma o bezbednom izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka mogla bi da ima Turska. Podsetio je da je prvi čovek Ankare Redžep Tajip Erdogan razgovrao sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

- Pšenicu koju Rusija isporučuje preko koridora u Crnom moru preradicemo u brašno i to brašno ce onda biti poslato najsiromašnijim afričkim zemljama i zemljama u razvoju - naveo je Erdogan.

Podsetimo, Rusija je prošlog meseca napustila sporazum iz jula 2022, koji je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, a kojim je bio omogućen izvoz ukrajinskih žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka.

Sporazumom je takođe bio predviđen izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i mineralnih đubriva, a Rusija tvrdi da taj deo sporazuma nije ispoštovan, zbog čega se, kako je saopštila, i povukla iz tog dogovora.


Lična karta, ambasador Džejms O'Brajen

- ima ključnu ulogu u oblikovanju američke politike sankcija
- službovao je u dve prethodne američke administracije kao specijalni izaslanik predsednika
- od 1989. do 2001. bio je viši savetnik državnog sekretara Madlen Olbrajt
- doktorirao je na Pravnom fakultetu Jejla

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading