JOŠ JEDNA SENZACIJA NA LOKACIJI VIMINACIJUM Iskopani ostaci DREVNOG RIMSKOG BRODA, nasukao se na Dunavu pre više od 10 vekova!

Autor:

Vesti

27.07.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je bagerista koji je kopao jalovinu obavestio nadležne, točak bagera je zaustavljen i pozvani su stručnjaci iz arheološkog parka Viminacijum

JOŠ JEDNA SENZACIJA NA LOKACIJI VIMINACIJUM Iskopani ostaci DREVNOG RIMSKOG BRODA,  nasukao se na Dunavu pre više od 10 vekova!

Foto: Tanjug/Arheološki institut

Ostaci nasukanog broda koji se prema opštim dimenzijama uklapa u dimenzije rimskih plovila pronađeni su na tri kilometara od prostora antičkog Viminacijuma tokom iskopavanja jalovine.

Nakon dva dana rada ostaci dobro očuvane olupine broda su u potpunosti iskopani, a potom i do detalja dokumentovani po pravilima arheološke nauke, saopštio je Arheološki institut.

Foto: Tanjug/Arheološki institut

 

Nakon što je tehničar na bageru obavestio dežurnog rudarsko inženjera, točak bagera je zaustavljen i pozvani su arheolozi iz arheološkog parka Viminacijum.

Arheolozi Saša Redžić, Nemanja Mrđić, Mladen Jovičić, Petar Kojadinović i Kristina Živković su se nedugo potom našli na licu mesta i odmah pretpostavili da se najverovatnije radi o ostacima drevnog nasukanog broda.

Ustanovili da je brod očuvan u dužini od 13 metara.

"On podseća na brodove koje su kod nas korišćeni od XI do XVII veka. Ovakve brodove su koristile sve zaraćene strane na Dunavu. Po opštim dimenzijama brod se uklapa u dimenzije rimskih brodova. Takvi brodovi su posvedočeni i na Trajanom stubu u Rimu koji opisuje Trajanove ratove sa Dačanima počekom 2. veka", navodi se u saopštenju.

Članovi konzervatorske ekipe na ovoj projektu su Dragana Gavrilović, Kristina Ponjavić i Mihailo Mandrapa.

U narednim danima predstoji izrada čelične konstrukcije sa kojom ce brod u celini biti prenet u arheološki park Viminacijum na dalju konzervaciju i kasnije prezentaciju.

Sa brodovima koji su do sada nađeni na Vimacijumu stajemo u red sa najvećim muzejima za brodove u Nemačkoj i Francuskoj, što će nam omogućiti da imamo jedinstveni muzej na ovim prostorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading